Petícia žiada najvyšší súd, aby vyhlásil zákaz vstupu do mešít pre ženy za „neústavný“
30 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Indická moslimská právna rada informovala Najvyšší súd, že nič v duchu islamu nebráni ženám v modlitbe v mešitách. Neziskový subjekt poznamenal, že súd by sa však nemal vyjadrovať k náboženskému problému. Informuje RT.


Oranizácia All India Muslim Personal Law Board (AIMPLB) odpovedala na žiadosť indického najvyššieho súdu, aby sa vyjadril k petícii podanej moslimským párom. Yasmin Zuber Ahmad Peerzade a jej manžel Zuber Ahmad Nazir Ahmad Peerzade požiadali súd, aby sa formálne vzdal akýchkoľvek obmedzení, ktorým čelia ženy, keď sa snažia vstúpiť do mešity. Pár argumentoval, že zatiaľ čo niektoré mešity umožňujú neobmedzený prístup ženským veriacim, mnoho miest, ktoré patria do sunnitskej vetvy islamu, buď ženám bráni v vstupe alebo majú určité pravidlá, ktoré musia dodržiavať - napríklad vstup cez samostatný vchod alebo modlitba v určitých priestoroch, kde muži nemajú dovolené chodiť.

"Súčasná respondentka (AIMPLB) sa podľa islamských textov vyjadrila, že vstup ženy do mešity pre modlitbu je povolený. Akákoľvek iná 'fatva' môže byť ignorovaná," uviedla organizácia v stredu. AIMPLB je mimovládna organizácia založená v roku 1973 s cieľom zabezpečiť náležitú ochranu zákona šaría v súkromnom živote indických moslimov. Aj keď nie je „povinné“, aby sa moslimské ženy zapojili do kongregačných modlitieb - vrátane tradičnej piatkovej modlitby - žena „má nárok na rovnakú náboženskú odmenu, či sa jej to páči v mešite alebo doma“, dodala skupina.

Počas konania s predkladateľmi petície AIMPLB zdôraznilo, že rozhodnutie o takejto čisto náboženskej záležitosti by malo byť mimo kompetencie indického najvyššieho svetského súdu. O tom, ako sa islam praktizuje na každom mieste bohoslužby, by mali rozhodnúť samotní správcovia mešít, dodali.

Ani AIMPLB, ani „tento súd v tejto veci, nemôžu vstúpiť do arény podrobného usporiadania pravidiel náboženského miesta, ktoré je riadené úplne súkromným subjektom pre náboženské praktiky veriacich v konkrétne náboženstvo,“ uviedla skupina vo svojom podaní.

India oslavuje 71. Deň Republiky honosným vojenským sprievodom
Bojový tank indickej armády Bhishma, bojové vozidlo pechoty Ballway Machine Pikate a nové bojové lietadlo Rafale, vrtuľníky Chinook a Apache boli vrcholmi prehliadky. Prvýkrát boli vystavené protisatelitné zbrane (ASAT) z Mission Shakti a... Čítať ďalej
26 | 01 | 2020 | Mário Martinka