Pakistan varuje Modiho: tvrdí, že zajatie indického pilota dokazuje, že armáda je pripravená zmariť akýkoľvek útok
30 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Islamabad v reakcii na tvrdenie indického premiéra Narendry Modiho, že Pakistan v prípade vojny s Indiou prehrá, vyzval Nového Dillí, aby nepodceňovalo pakistansku armádu, pričom sa odvoláva na letecký súboj, ktorý viedol k zajatiu indického pilota. Informuje RT.


Verbálna vojna medzi Pakistanom a Indiou eskalovala a nedávno sme mali možnosť vidieť dva nukleárne vyzbrojené národy, ako si vymieňajú urážky, aby zdôraznili silu svojich príslušných vojenských síl. Posledné kolo verbálneho ťahu sa začalo v utorok, keď Modi povedal, že indická armáda môže obsadiť susedný Pakistan do týždňa - maximálne 10 dní.

Islamabad vydal svoju ústnu odpoved' v stredu. Hovorkyňa pakistanského ministerstva zahraničných vecí Aisha Farooqui odmietla Modiho odhady, pričom rétoriku vychádzajúcu z Nového Dillí označila za „agresívnu“ a samotnú Indiu ako „hrozbu pre regionálny mier a bezpečnosť“. Farooqui uviedla, že pakistanská armáda dokázala, že je viac ako schopná odraziť útok počas leteckého súboju medzi indickými a pakistanskými bojovými lietadlami vo februári minulého roka, ktoré takmer priviedli dvoch regionálnych rivalov na pokraj totálnej vojny.

„Okamžitá a efektívna reakcia Pakistanu na misijné útoky Balakotu v Indii, vrátane zostrelenia indických bojových lietadiel a zajatia indického pilota v minulom roku, by mala stačiť na zdôraznenie vôle, kapacity a pripravenosti našich ozbrojených síl.“

Zúčtovaniu na oblohe nad sporným regiónom Kašmíru koncom februára predchádzal útok pakistanskej militantnej skupiny na indickú policajnú hliadku, ktorá zabila viac ako 40 vojakov. India sa bránila tým, že uskutočnila to, čo nazýva preventívne útoky na pakistanskej časti Kašmíru, aby vyhladila výcvikový tábor teroristickej skupiny. Islamabad poprel, že tam boli nejakí teroristi, a v duchu príslovia oko za oko, začal odvetnú palbu.

Zatiaľ čo napätie od tej doby mierne ustúpilo, tieto dve krajiny zostávajú zapletené do desaťročia trvajúceho konfliktu o sporný región Kašmír. Pakistan už dlho hľadá medzinárodné sprostredkovanie, zatiaľ čo India trvá na tom, aby sa táto otázka riešila na bilaterálnom základe.

Pakistan tvrdí, že indický nákup ruských systémov S-400 len vyvoláva "závod v zbrojení"
Rozhodnutie Indie kúpiť ruský raketový obranný systém S-400 vyvoláva preteky v zbrojení, vyhlásil Pakistan len deň po tom, čo otestoval balistickú raketu schopnú niesť jadrové hlavice. Informuje o tom portál Sputnik. Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Marek Molnár