Pakistan: Ďalší veľký ázijský trh pre technologické start-upy
30 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Ako uvádza Miriam Partingtonová, Pakistanská mladá a technicky zdatná populácia, trh s viac ako 220 miliónmi ľudí a zvyšujúca sa úroveň miestneho kapitálu vytvárajú príležitosti pre podnikateľov v oblasti technológií. Informuje DW.


„Pakistanský technologický ekosystém v posledných rokoch pomaly naberá na sile,“ hovorí Hena Husain, zakladateľka londýnskej komunikačnej spoločnosti The Content Architects. „Je domovom silnej technologicky talentovej základne a je stále cenovo konkurenčne dostupný, vďaka čomu je ideálny pre zakladateľov v ranom štádiu, ako som ja.“

Spoločnosť Hena spolupracuje s vývojovým tímom so sídlom v pakistanskom obchodnom centre a najznámejšom technologickom centre v Karáčí. Práve tu spoločnosť Careem, ktorú spoločnosť Uber získala za 3,1 miliardy dolárov (2,8 miliardy EUR) v marci 2019, napísala svoje prvé riadky kódu a v priebehu rokov sa postupne vytvárala skupina softvérových inžinierov. Hena hovorí, že rast technologického trhu v Karáčí sa „zrýchľuje“, čo odráža širší trend v celom Pakistane.

Krajina bola v poslednej správe McKinsey & Co o pakistanskom ekosystéme označená za jednu z najrýchlejšie rastúcich v Ázii. Tá istá správa odhalila, že od roku 2010 sa vytvorilo 720 startupov, z ktorých 67% je stále v prevádzke, pričom 100 úspešne získalo finančné prostriedky.

Bezprecedentný rast


Pre mnohých, ktorí sú oboznámení zo start-upovou scénou Pakistanu, je ťažké presne určiť, čo spôsobilo jej rast. Podľa Iskandera Pataudiho, pákistánskeho technika pracujúceho v Berlíne, sa technologická scéna objavila organicky. Tech rastie po celom svete a Pakistan je nevyužitý trh. Bolo len otázkou času, kedy si to investori všimnú.

„Niekoľko pakistanských technologických startupov vyvolalo obrovské kolá financovania v čase, keď si naša ekonomika drží hlavu nad vodou,“ hovorí. „To má zmysel, ak vezmeme do úvahy obrovský trh mladých, digitálne zdatných spotrebiteľov a zvýšené pokrytie 3G a 4G pripojenia.“

Iskander dodáva, že v máj 2018 označil jeden z „prvých úspechov, ktorý Pakistan doteraz videl“, keď Čínska skupina Alibaba získala platformu elektronického obchodu Daraz za odhadovaných 200 miliónov dolárov. To bol prvý ukazovateľ, že „sa niečo bud'e diať“. Odvtedy Airlift, autobusová služba založená na aplikácii vytvorená pred 11 mesiacmi, získala v auguste 2019 kolo financovania série A vo výške 12 miliónov dolárov, ktoré viedla spoločnosť First Round Capital so sídlom v USA. Toto kolo zaznamenalo prvú investíciu spoločnosti v Ázii za viac ako desať rokov.

„Odblokovanie kapitálu“


Podľa Rabela Warraicha, zakladateľa pakistanského fondu rizikového kapitálu Sarmayacar, reťazec úspechov start-upov - v kombinácii so stabilnejším politickým prostredím za prezidenta Imrana Khan a klesajúcou mierou korupcie na celoštátnej úrovni - zvyšuje „dôveru investorov, že Pakistan má obrovský potenciál pre podnikania. “

„Technologické startupy, ktoré boli kedysi považované za rizikové investície, sú rizikovími kapitalistami častejšie považované za „ vysoko výnosné príležitosti “, dodáva.

Táto novoobjavená dôvera viedla k zvýšeniu dostupnosti miestneho kapitálu. Kým Pakistanská počiatočná scéna a trh VC stále začínajú, počet fondov - ako sú i2i Ventures a Fatima Gobi Ventures - a aktívnych anjelských investorov sa od roku 2018 výrazne zvýšil. A zatiaľ čo startupy v Pakistane získali celkovo celkovo 18,8 milióna dolárov na financovanie v roku 2019, očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch bude do startupov prichádzať zo zahraničia viac kapitálu.

Napríklad egyptská obdoba Uber, spoločnosť Swvl, nedávno zdieľala plány investovať 25 miliónov dolárov do technologickej scény v Pakistane v priebehu nasledujúcich dvoch rokov s cieľom financovať predštartované startupy a vytvoriť tak 10 000 pracovných miest.

Nová digitálna éra


Uľahčenie tzv. Digitálnej transformácie Pakistanu je ústredným prvkom vládnych plánov na vytvorenie priaznivého prostredia pre technologické startupy a stimuláciu hospodárskeho rastu.

Spustenie iniciatívy „Digitálny Pakistan“ v decembri 2019 na čele s bývalou výkonnou spoločnosťou Google Tania Aidrus odhalilo ambiciózny program na zvýšenie prístupu a pripojenia, zlepšenie digitálneho vzdelávania a zavedenie novej éry elektronickej verejnej správy.

Medzi ďalšie ciele patrí kultivácia podnikateľského prostredia, ktoré podporuje podnikanie a inovácie. V druhej polovici roku 2019 Pakistan prijal na tento účel šesť reforiem. Medzi opatrenia prijaté na uľahčenie regulačného prostredia pre podniky patrilo zavedenie trojročnej daňovej úľavy a vytvorenie systému online registrácie na jednom mieste. Spoločnosti môžu byť založené za 17 dní, a nie za 20, pri znížených nákladoch 1,1%. Reformy sa zdajú byť na prvý pohľad účinné: pozícia Pakistanu v správe Svetovej banky o zjednodušení podnikania sa zvýšila zo 136. miesta v roku 2018 na 108. miesto v roku 2019.


Šanca na rast


Podľa mnohých pakistanských štátnych príslušníkov žijúcich v zahraničí sa v ich domovine otvárajú nové možnosti. Sonya Barlow, britsko-pakistanská podnikateľka žijúca vo Veľkej Británii, dúfa, že tento rok uvedie v Pakistane verziu svojho sociálneho podniku Like Minded Females. Iniciatíva so sídlom v Londýne poskytuje workshopy zamerané na zručnosti, mentorstvo a firemné školenia pre rozmanitú sieť žien.

„Nastal čas dať pakistanským ľuďom príležitosť využiť ich talent,“ hovorí. „Potrebujeme využívať technológiu na zdieľanie príbehov o úspechu a predstavovanie vzorov v technickom priemysle, aby mladí ľudia - najmä dievčatá v Pakistane a ďalších krajinách juhovýchodnej Ázie - videli, že kariéra v technike nie je nedosiahnuteľná.“

Sonya je súčasťou mnohých úspešných diaspór, o ktorých hovorí Rabeel, že sa začínajú vracať do Pakistanu. Títo ľudia si rozvíjali svoje zručnosti a získali skúsenosti s prácou v ďalších, vyspelejších ekosystémoch a teraz sa chcú chopiť príležitostí v pakistanskom ekosystéme.

Iskander nemá žiadne plány na návrat späť do Pakistanu. Napriek tomu je odhodlaný zostať v kontakte s prebiehajúcim vývojom.

„Chcem, aby sa technologickým startupom dobre darilo, pretože to vytvorí pracovné miesta a podporí hospodársku prosperitu. Pre mnohých Pakistancov žijúcich v zahraničí je zrejmé, že presun späť v nasledujúcich piatich alebo šiestich rokoch má veľký zmysel pre naše dlhodobé ambície.“

Pakistan varuje Modiho: tvrdí, že zajatie indického pilota dokazuje, že armáda je pripravená zmariť akýkoľvek útok
Islamabad v reakcii na tvrdenie indického premiéra Narendry Modiho, že Pakistan v prípade vojny s Indiou prehrá, vyzval Nového Dillí, aby nepodceňovalo pakistansku armádu, pričom sa odvoláva na letecký súboj, ktorý viedol k zajatiu indického... Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Dominik Simon