Nintendo: čas na zmenu

Ak nebude tento rok predstavená žiadna nová konzola, budú akcie skupiny zdražovať. Nintendo je zaseknuté v pauze. Prevádzkový zisk v treťom štvrťroku vzrástol o 6 percent na 1,5 miliardy dolárov, čím nesplnil očakávania. Japonská herná spoločnosť sa musí prispôsobiť trhu, ktorý sa rýchlo odkláňa od konzol. Informuje FT.


Je pravda, že jeho najpredávanejšiemu switch zariadeniu - kríženec medzi domácou konzolou a vreckovým hracím prístrojom - sa doteraz darilo dobre. Jeho úspech je hlavným dôvodom, prečo sa akcie Nintendo v minulom roku zvýšili o štvrtinu. Popularita konzoly pomohla spoločnosti prehodnotiť celoročné prognózy zisku, aj keď nie tak, ako očakávali analytici.

Pri bližšom pohľade však najnovšie zvýšenie predaja je zapríčinené vydaním verzie Switch Lite, ekonomickej verzie produktu. Jednotkový predaj pôvodnej verzie klesol za posledných deväť mesiacov o 13 percent. Switch, ktorý bude mať v marci tri roky, sa ocitol na pokraji zastaralosti. Konkurecia uvádza na trh smartphony a nové konzoly s najnovšími funkciami, zatiaľ čo cloudové hry predstavujú pre tento sektor výzvy.

Pohľad na mobilné hry môže pomôcť s vysvetlením. Príjem súvisiaci s mobilnými zariadeniami vzrástol za deväť mesiacov desaťnásobne. Ošial z titulov, ako je Mario Kart Tour, mobilná verzia kultovej hry, pomohli zvýšiť podiely. Marže sú tu ale nízke. Nintendo sa musí spoliehať na nákupy v konzolách. Príspevok k predaju populárnych mobilných hier, ako sú Pokémon Go a Mario Kart Tour, je menej ako 4%.

Na tento rok sa môžeme veľmi tešiť. Spustenie spoločnosti Switch v Číne prostredníctvom spoločnosti Tencent bolo ohromujúce. Zatiaľ má iba jednu hru schválenú na predaj, a to Super Smash Bros. Prísne kritériá na schvaľovanie hier znamenajú, že v tomto roku bude pridaných iba niekoľko. Rival Sony sa blíži k uvedeniu konzoly novej generácie, PlayStation 5. To ešte viac pohltí predaj.

Ak tento rok nie je pripravená žiadna nová konzola, akcie Nintendo budú pravdepodobne drahé. S akciami obchodujú s viac ako 22-násobným predstihom, čo je prémia štvrtiny pre rovesníkov. Pozitívom je že cena nových mobilných hier na trhu je drahšia. Je na čase, aby investori hľadali príležitosti inde.

EÚ vylučuje zákaz na Huawei - avšak avízuje prísne pravidlá týkajúce sa 5G
EÚ uviedla, že členské štáty by mali umožniť čínskemu telekomunikačnému gigantu Huawei pôsobiť v rámci bloku - avšak s prísnymi predpismi na ochranu národnej bezpečnosti. USA naliehali na spojencov, aby túto technológiu nepoužívali. Informuje... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Dominik Simon