Antisemitizmus je v Rusku rekordne nízky - vyjadril sa hlavný rabín
30 | 01 | 2020 I Dominik SImon

Židovská komunita sa v Rusku cíti pohodlne, keď antisemitské pocity klesli na rekordne nízku úroveň, uviedol hlavný rabín krajiny pre portál RT.


Rabín Berel Lazar Pri svojom príhovore v rámci siedmej konvencie zväzu Federácie židovských spoločenstiev (FJC), ktorá sa v utorok začala v Moskve. Poznamenal, že ruská spoločnosť sa za posledné dve desaťročia stala tolerantnejšou. „Teraz, ďakujem Bohu, je antisemitizmus v Rusku na najnižšej úrovni. V Jeruzaleme sa nedávno pripomínal pamätník holokaustu. Každý poznamenal, že Židia v Rusku sa cítia veľmi dobre, otvorene prejavujú svoju židovskú identitu a štát a ľudia v ich okolí ich rešpektujú, “uviedol Lazar.

Zatiaľ čo pred dvoma desaťročiami ruskí Židia pre seba „v krajine nevideli žiadnu perspektívu“ a chceli emigrovať, Lazár povedal, že komunita dnes prosperuje. Židovské organizácie existujú vo viac ako 200 mestách po celom Rusku a aktívne sa podieľajú na kultúrnom a náboženskom živote. „Každý rok sa otvára nová synagóga alebo komunitné centrum alebo materská škola. Každý súhlasí s tým, že ruská komunita je najaktívnejšia na svete, “poznamenal rabín.

Na dvojdňovej konferencii sa zišli vedúci predstavitelia židovských komunít a rabínov z viac ako 140 ruských miest, ako aj predstavitelia iných náboženstiev, vládni úradníci a predstavitelia verejnosti. FJC tento rok oslávi svoje 20. výročie.

FJC významne prispela k boju proti xenofóbii a extrémizmu, uviedol vo vyhlásení ruský premiér Michail Mishustin. „Je dôležité, aby ste dôrazne odolali všetkým pokusom o ospravedlnenie zločinov fašistov a pamätali si násladky druhej svetovej vojny.“

Putinov deň v Jeruzaleme (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD