(VIDEO) SpaceX spustila 60 ďalších satelitov pre svoju konšteláciu širokopásmového internetu

SpaceX uviedla v stredu štvrtú várku satelitov využívajúcich internetový prenos, pretože spoločnosť robí bezprecedentný tlak na vybudovanie širokopásmového internetového obchodu prostredníctvom rozmiestnenia stoviek satelitov v jednom roku. Informuje CNN.


Asi 60 malých satelitov bolo vypálených na obežnú dráhu na rakete SpaceX Falcon 9 zo stanice Cape Canaveral Air Force Station na Floride. Vzlet nastal krátko po 9:00 ráno. Táto séria satelitov sa pripojí k viac ako 170 ďalším, ktoré SpaceX spustil na troch predchádzajúcich misiách.



Na rok 2020 je usporiadaných až 22 ďalších štartov, čo potenciálne rozširuje širokopásmové konštelácie spoločnosti - nazývané Starlink - na viac ako 1 500 satelitov. SpaceX má regulačné schválenie na spustenie celkom viac ako 10 000 satelitov. Spoločnosť tiež žiada o schválenie nasadenia ďalších 30 000. Cieľom je ponúknuť cenovo dostupné internetové služby častiam Spojených štátov a Kanady do polovice roku 2020 a prípadne preniesť lacné vysokorýchlostné širokopásmové pripojenie po celom svete - vrátane vidieckych oblastí, ktoré v súčasnosti nemajú prístup na internet.

Podľa generálneho riaditeľa a hlavného inžiniera Elona Muska je to podnikateľský plán, ktorý môže spoločnosti SpaceX priniesť ročný príjem v miliardách dolárov. Ale tiež prichádza s obrovskými otázkami - a rizikami. Cena výstavby a vypustenia satelitov bude podľa jedného skorého odhadu spoločnosti pravdepodobne až 10 miliárd dolárov. Existujú aj technické prekážky, ako napríklad ako vytvoriť cenovo dostupné užívateľské terminály. Zákazníci spoločnosti Starlink budú potrebovať tieto používateľské terminály, ktoré budú používať zložité antény, aby si vytvorilo použiteľné širokopásmové pripojenie doma alebo v kancelárii.

Astronómovia tiež vyjadrili obavy z množstva satelitov Starlink, ktoré narúšajú výhľad na nočnú oblohu. SpaceX tvrdí, že spolupracuje s vedeckou komunitou na spôsoboch riešenia týchto problémov.

SpaceX, jeho konkurenti a ďalšie startupy majú v najbližšom desaťročí plány na nasadenie desiatok tisíc satelitov. To tiež predstavuje skľučujúce otázky o rizikách zrážok satelitov na obežnej dráhe a o tom, ako môžu regulátori držať krok s rýchlym rozvojom komerčnej činnosti na orbite Zeme.

Tesla prvýkrát dosiahla trhovú hodnotu 100 miliárd dolárov
Hodnota výrobcu elektrických automobilov Tesla na akciovom trhu prvýkrát dosiahla 100 miliárd dolárov, čím spomalila dramatickú jazdu, ktorá zaznamenala nárast cien akcií o 125 percent za posledné tri mesiace. Informuje Financial Times. Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Dominik Simon