Rusko: Stovky rybárov uviazli na gigantickej ľadovej kryhe
29 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Viac ako 500 rybárov bolo zachránených pri mimoriadnej operácii, keď sa praskliny vyskytli asi 2 km od pobrežia a uväznili ich. Ľudia sa snažili používať menšie kúsky ľadu ako plte, aby sa vrátili späť na pobrežie. Informuje portál DW.


Pohotovostné služby v Rusku zachránili viac ako 500 ľadových rybárov po tom, ako uviazli na obrovskej ploche plávajúceho ľadu, ktorý sa odtrhol od ostrovu na ďalekej východnej Sibíri. Záchranná misia sa uskutočnila pri pobreží ostrova Sachalin v Okhotskom mori, severne od Japonska. Operácia trvala približne sedem hodín. "Šesťsto rybárov bolo odrezaných od pobrežia. Záchranné práce prebiehajú," uviedla regionálna pobočka ruského ministerstva pre núdzové situácie.

Improvizované záchranne člny


Približne šesťdesiatim ďalším rybárom sa v utorok večer podarilo vrátiť na pobrežie. Zábery scény ukázali skupiny ľudí, ktorí ako plte použili menšie plávajúce dosky ľadu, informovala agentúra Associated Press. Video vydané ruskou televíznou sieťou Ren TV ukázalo niektorých ľudí šmýkať sa na ľadovej pokrývke pomocou lana, aby sa pokúsili odtiahnuť späť k skupine na inej neďalekej ľadovej doske. Niektorí rybári uviedli, že v čase záchrany sa gigantická ľadová kryha unášala už 200 metrov od pobrežia.

Bezpečnostné varovania zostávajú bez povšimnutia


Stredajšia operácia bola už tretia za tento týždeň. Pohotovostné služby v Sakhaline museli zachrániť ľadových rybárov uviaznutých na ľadových kryhách už dva krát. 22. januára uviazlo približne 300 ľudí na odtrhnutom kuse ľadu, a v nedeľu sa ocitlo v tej istej situácii ďalších 600 ľudí.

Miestne úrady tvrdia, že rybári pokračujú v rybolove a vystavujú sa nebezpečenstvu napriek bezpečnostným upozorneniam.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie boli v posledných dňoch upozornení na nebezpečné podmienky spôsobené tenkým a topiacim sa ľadom."Na rozdiel od zdravého rozumu a upozornení orgánov zaslaných prostredníctvom textových správ a médií, že ísť na ľad je mimoriadne nebezpečné, niekoľko stoviek ľudí sa rozhodlo skúsiť to šťastie a vydalo sa na nespoľahlivý ľad," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Rusko pôjde do výstavby plynovodu Nord Stream 2 úplne samotné
Gazprom bude pokračovať v budovaní plynovej trasy pod Baltským morom bez pomoci zahraničných spoločností. Informuje Financial Times. Čítať ďalej
28 | 01 | 2020 | Dominik Simon