Holandský súd odmietol prípad vojnových zločinov proti izraelským vojenským šéfom
29 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Holandský súd zamietol prípad holandsko-palestínskeho muža proti izraelským vojenským veliteľom kvôli leteckým úderom, ktoré zabili šesť jeho rodinných príslušníkov. Sudcovia uviedli, že muži majú „funkčnú imunitu“ v občianskych procesoch. Informuje DW.


Holandský súd v stredu rozhodol, že nemá právomoc rozhodovať v žalobe o náhradu škody podanej proti bývalým veliteľom izraelskej armády. Okresný súd v Haagu rozhodol, že konanie nemôže pokračovať, pretože nemá právomoc rozhodovať vo veci. Predsedníčka Larisa Alwin uviedla, že velitelia, medzi ktorých patrí aj hlavný predstaviteľ armády z ktorého sa stal politik Benny Gantz, majú „funkčnú imunitu proti stíhaniu“.

„Holandský sudca nemá právomoc rozhodovať o prípade navrhovateľa,“ uviedol Alwin, ktorý vysvetlil, že univerzálnu jurisdikciu - v ktorej môže sudca rozhodovať o veciach bez ohľadu na to, kde boli spáchané - je možné uplatniť v trestnom konaní, ale nie občiansky. Alwin ďalej rozhodol v prospech argumentu obrany, že muži požívali imunitu v občianskoprávnych veciach, pretože vykonávali oficiálne vládne povinnosti.

Letecký utok v Gaze v roku 2014


Prípad bol podaný holandsko-palestínskym mužom Ismailom Zeyadom, ktorý pri izraelskom leteckom útoku na domovskú krajinu v Gaze v roku 2014 prišiel o šesť členov rodiny. Spolu s Gantzom, Zeyada požadoval náhradu škody aj od bývalého veliteľa vzdušných síl Amira Eshela. Zeyada argumentoval tým, že nemôže podať žalobu na izraelských vojenských vodcov, pred izraelský súd. Požadoval odškodnenie vo výške 600 000 EUR za smrť svojej matky, troch bratov, švagrov a synovca - ktorí boli zabití, keď bol rodinný dom v utečeneckom tábore al-Bureij bombardovaný silami pôsobiacimi pod Gantzovým príkazom.

Gantz je hlavným súperom predsedu vlády Benjamina Netanyahua vo voľbách v Izraeli 2. marca. Hlasovanie bude v Izraeli už tretie za menej ako rok po nepresvedčivých hlasovaniach v apríli a septembri.

Odhaduje sa, že počas izraelskej vojny proti militantom v palestínskom pásme Gazy v roku 2014 zahynulo asi 2 200 Palestínčanov, z ktorých až 1500 bolo palestínskych civilistov.

Izraelský premiér Netanyahu je po stiahnutí žiadosti o imunitu oficiálne obvinený z korupcie
Izraelský generálny prokurátor podal obvinenie proti premiérovi Benjaminovi Netanyahuovi za tri prípady korupcie potom, čo stiahol svoju žiadosť o udelenie imunity proti stíhaniu. Informuje RT. Čítať ďalej
28 | 01 | 2020 | Dominik Simon