Dvaja demonštranti zabití, 25 zranených pri strete s irackými bezpečnostnými jednotkami
19 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Aktivisti tvrdia, že dvaja demonštranti boli v piatok zabití a viac ako tucet zranených v centrálnom Bagdade pri opätovnom násilí medzi protivládnymi demonštrantmi a irackými bezpečnostnými silami. Úmrtia prichádzajú po týždňoch pokoja.

Poriadková polícia použila slzotvorný plyn a zvukové bomby, aby rozptýlila davy na strategickom Sinakovom moste. Demonštranti sa pokúsili narušiť cementové bariéry, ktoré predtým postavili bezpečnostné sily. Tento stret priniesol viacero zranených a obetí, povedali aktivisti a zdravotnícki a bezpečnostní predstavitelia, píše middleeastaffairs.net

Dvaja demonštranti boli zabití a najmenej 25 zranených, uviedli traja aktivisti a bezpečnostný úradník. Jeden demonštrant zomrel po tom, čo nádoba so slzným plynom trafila krk jedného z protestujúcich, uviedli lekárske zdroje.

Rozvášnené demonštrácie za posledné tri mesiace šokovali Bagdad a iracký juh. Demonštranti odsúdili politický systém krajiny, ktorý je považovaný za jeden z najskorumpovanejších na svete. Od októbra pri nepokojoch zahynulo asi 460 ľudí a asi 25 000 bolo zranených. Väčšina obetí pochádza práve z radov demonštrantov.

Hnutie zamerané na rozsiahle politické reformy a lepšie pracovné miesta a služby čelilo aj kampani zastrašovania, únosov a atentátov.

Americká armáda pokračuje v spoločných operáciách v Iraku, ktoré boli zastavené po Solejmáního vražde
Americká armáda údajne obnovila protiteroristické operácie a spoločné cvičenia s Irakom, ktoré boli pozastavené po tom, čo Washington zavraždil hlavného iránskeho veliteľa v Bagdade. Informuje o tom spravodajská agentúra The New York... Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Marek Molnár