Trump rozširuje svoj tím o elitných právnikov. „Žartujete?" - reaguje Monika Lewinská
18 | 01 | 2020 I Natália Sollárová

Prezident Donald Trump pridáva ostrieľaných právnikov do tímu na svoju obhajobu v ďalšej fáze procesu ústavnej žaloby, tzv. impeachmentu, ktorý oficiálne začal vo štvrtok. V piatok o tom informoval web CNN aj Financial Times.


Jednou z najelitnejších posíl je prokurátor Kenneth Starr, ktorého práca viedla k obžalobe bývalého prezidenta Billa Clintona (škandál Lewinská, pozn. red.). Oznámenie, že sa tento bývalý nezávislý vyšetrovateľ pripojí k obhajobe mnohých prekvapilo, ale zjavne vyvolalo aj špeciálnu odozvu.


Monika Lewinská, známa ex-praktikantka v Bielom dome na svojom profile na Twitteri reagovala vyhlásením, či si z nej, mierne povedané, niekto nerobí srandu. Lewinská bližšie nevysvetlila, prečo odkazuje na najatie Starra a jeho pokračovateľa vo vyšetrovaní Roberta Raya do služieb Trumpovho tímu. Jej meno však už bude zrejme navždy tesne späté so Starrom. Pretože práve jeho vyšetrovanie prinieslo do prípadu Monicagate viac svetla. Vďaka tomu Clinton čelil impeachmentu, kedy bol obvinený z klamania pod prísahou. Neskôr však bol senátom zbavený obvinenia.



Okrem Kena Starra sa do tímu 45. amerického prezidenta zaradí aj ústavný právnik a profesor práva z Harvardu Alan Dershowitz, ktorý už úspešne obhajoval Clausa von Bulow a tiež OJ Simpsona (obaja obvinení z vraždy, pozn. red.). Ďalším je spomínaný Robert Ray, ktorý bol nástupcom K. Starra v úlohe nezávislého vyšetrovateľa v prípade B. Clintona (aféra s pozemkovým podvodom Whitewater, pozn. red.).


Očakáva sa, že všetci traja sa pripoja k právnemu tímu, na čele ktorého stojí radca Bieleho domu Pat Cipollone. Ďalším členom je externý právnik Jay Sekulow, od ktorého sa stále očakáva, že senátu doručí vyhlásenie v mene prezidenta. Šesťčlennú skupinu uzatvára Jane Raskinová, dlhoročná osobná poradkyňa Donalda Trumpa.


Trumpov proces impeachmentu ohľadom ukrajinského škandálu oficiálne začal vo štvrtok a bol odročený do utorka 21. januára. Podanie žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi. 


A. Dershowitz vo vyhlásení na Twitteri povedal, že pred senátom prednesie argumenty, „aby obhajoval integritu ústavy a zabránil vytvoreniu nebezpečného precedensu“. Dershowitz bol proti Clintonovmu impeachmentu a v prezidentských voľbách v roku 2016 hlasoval za jeho manželku, Hilary Clintonovú.


O podaní ústavnej žaloby na Donalda Trumpa vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom rozhodla 18. decembra Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú prevahu demokrati.


Prezidenta môže uznať za vinného a odvolať z úradu len Senát. Väčšinu kresiel tu však majú republikáni (53 zo 100), ktorí impeachment odmietajú.


Trump v stredu na Twitteri označil návrh obžaloby za podvod zo strany demokratov.




Prieskum: Trump stráca v Európe popularitu, Slováci najviac dôverujú Putinovi
08 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR