Maďarsko posilňuje stráženie hraníc
18 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Počet porušení hraníc na hraničnom úseku, ktorý nie je chránený plotom, sa zvýšil – uviedol maďarský poradca pre vnútornú bezpečnosť, György Bakondi.


Pohraničný priestor, ktorý nie je chránený plotom, je strážený značným počtom policajných a vojenských pracovníkov a nasadením techniky v župe Bács-Kiskun. Polícia používa termovíznu kameru a maďarské obranné sily používajú bezpilotné lietadlá a radar, uviedol v piatok poradca pre bezpečnosť krajiny v Hercegszántó.


György Bakondi na tlačovej konferencii uviedol, že počet narušiteľov hraníc v nechránenom úseku okresu Bács-Kiskun sa zvýšil, ako aj smerovanie a občianske zloženie nelegálnych prisťahovalcov. Zdôraznil, že srbsko-chorvátsko-maďarská trojstranná hraničná oblasť okresu Bács-Kiskun má najvyššiu aktivitu, prichádza sem najviac migrantov pretože časť maďarskej hranice nie je chránená plotom. Pripomenul, že hraničný úsek okresu Bács-Kiskun je asi 113 km dlhý, z ktorých 102,5 km je chránených dočasným bezpečnostným zámkom. Čiastočne však z dôvodu terénnych podmienok a pohybov voľne žijúcich živočíchov nebolo možné vybudovať žiadnu technickú prekážku na 10,5 km. Poradca pre bezpečnosť zdôraznil:


Predchádzajúca tendencia nelegálnych prisťahovalcov prichádzať zo Srbska  do Bosny a následne cez Chorvátsko a Slovinsko do západnej Európy sa zmenila. Dnes  z Bosny do Srbska veľa ľudí prichádza okamžite do Rumunska blízko maďarských hraníc a snažia sa dostať do Európskej únie. Zdôraznil, že došlo aj k zmene zloženia občianstva, zatiaľ čo predtým tu boli hlavne Afganci, Iránci, Pakistanci, Iračania a iní, väčšinu migrantov dnes tvoria opäť Sýrčania, podobne ako v roku 2015, a počet tých, ktorí prichádzajú zo severnej Afriky na neznámych trasách, je pomerne vysoký. 


György Bakondi poznamenal, že  balkánska trasa je výrazne ovplyvnená počtom Sýrčanov a Afgancov z Turecka. Pripomenul, že turecké orgány v minulom roku podnikli kroky proti približne 500 000 nezákonným prekračovaniam hraníc. Afganskí pracovníci v Iráne prišli o prácu kvôli zhoršujúcej sa hospodárskej situácii a preto sa  snažia o šťastie v Európe. 


Maďarská vojenská loď  hľadá utečencov na rieke Tisa
Príslušníci vojenskej armády v spolupráci s políciou vykonávajú pravidelné hliadky na rieke Tisa od 13. januára, aby kontrolovali vodnú dopravu a zabránili nelegálnemu prekročeniu štátnej hranice, informoval maďarský rezort obrany. Čítať ďalej
14 | 01 | 2020 | Karolína Kristínová