Nový koronavírus v Číne si vyžiadal už druhú obeť
17 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Nový vírus v Číne má už dve obete


V čínskom Wu-Čane dosiaľ zistili zápal pľúc spájaný s novým koronavírusom až 41 ľuďom. Dvanásť ľudí sa už zotavilo a boli prepustení z nemocnice, zatiaľ čo päť osôb je v ťažkom stave.


Podľa predbežných výskumov možno za centrum vírusu považovať trh s morskými plodmi vo Wu-Čane. Dva prípady nákazy novým vírusom zaznamenali aj v Japonsku a Thajsku. Miestne úrady však informovali, že v oboch prípadoch išlo o osobu, ktorá predtým, než bola hospitalizovaná, navštívila Wu-Čan.


Prenos neznámeho vírusu z človeka na človeka sa dosiaľ nepotvrdil, zdravotníci vo Wu-Čane však varovali, že toto riziko nemožno vylúčiť.  Šírenie nového korona vírusu vyvoláva obavy práve pre spojitosť so SARS.


SARS sa prvýkrát objavil v južnej Číne a Hongkongu v rokoch 2002 až 2003. Následne sa ako epidémia rozšíril do vyše 20 krajín. V dôsledku epidémie SARS zomrelo viac ako 700 ľudí.


Ako sa rozšíril nebezpečný vírus Nipah? Za epidémiou choroby stojí rúbanie lesov
Keď v roku 1997 indonézsky farmári vypaľovali časť dažďového pralesa v Indonézii, aby tým uvoľnili miesto pre rozvoj poľnohospodárstva, prišli tisíce kaloňov (lat. megachiroptera - druh netopiera, pozn. red.) o svoje prirodzené prostredie.Kaloni sa... Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič