Kríza lietadiel 737 MAX by mohla stáť Boeing až 20 miliárd dolárov, tvrdí analytik z Wall Street
17 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Analytik z Wall Street tvrdí, že náklady amerického leteckého gigantu Boeing sa budú výrazne zvyšovať, keďže návrat lietadiel 737 MAX sa nakoniec presúva. Najpredávanejšie lietadlá spoločnosti Boeing sú zakázané už 11. mesiac. Informuje o tom spravodajská agentúra CNN.


Celosvetový zákaz tohto modelu lietadiel spôsobil, že letecké spoločnosti stratili viac ako 1 miliardu dolárov a spoločnosť Boeing viac ako 7 miliárd dolárov.

Spoločnosť Boeing zaplatila v júli pred zdanením až 5,6 miliárd dolárov, aby odškodnila letecké spoločnosti a ostatných zákazníkov, kvôli zákazu 737 MAX. Boeing má 29. januára oznámiť zisk za celý rok. Niektorí analytici z Wall Street očakávajú, že spoločnosť Boeing bude musieť zaplatiť ďalšie poplatky súvisiace s problémovým lietadlom.

"Zaplatia viac," povedal Ron Epstein, analytik banky BofA Securities, pre spravodajskú agentúru CNN. Podľa jeho odhadov by celkové náklady, kvôli lietadlu 737 MAX mohli dosiahnuť až 20 miliárd dolárov, ak sa lietadlá vrátia do júna alebo júla.

Epstein tiež odhaduje, že približne 40 percent zisku spoločnosti v minulom roku pochádzalo z modelu 737 MAX.

„Žiadni Arabi, prosím“: Nemecká firma zamietla uchádzača o zamestnanie kvôli jeho pôvodu
Moderné Nemecko je heslom rasovej tolerancie, avšak jedna nemecká firma neohrabane zamietla egyptského uchádzača o zamestnanie, čím vyvolala na sociálnych médiách kontroverznú diskusiu. Čítať ďalej
17 | 01 | 2020 | Marek Molnár