Irán pošle čiernu skrinku zo zostreleného ukrajinského lietadla do Francúzska na jej dekódovanie
11 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Čierna skrinka z ukrajinského osobného lietadla, ktoré bolo zostrelené iránskou armádou, bude dekódovaná vo Francúzsku, uviedol hlavný iránsky vyšetrovateľ.


Hassan Rezaeifar, šéf iránskeho vyšetrovania havárie, vyhlásil v sobotu pre spravodajskú agentúru IRNA, že krajine chýba technológia potrebná na dekódovanie a extrahovanie informácií z čiernej skrinky.

Teherán pôvodne požiadal Kanadu, Francúzsko a USA o zaslanie potrebného vybavenia a softvéru, ale odmietli, uviedol Rezaeifar. Irán potom navrhol, aby sa čierna skrinka dekódovala v „nestrannej“ krajine, kde by sa údaje mohli extrahovať bez toho, aby došlo k jej poškodeniu. Nakoniec bolo vybrané Francúzsko, pretože má dohodu s Iránom o získavaní údajov z letových zapisovačov.

Vedúci vyšetrovateľ uviedol, že rozhodnutie podporili USA, ako aj Ukrajina, Kanada, Británia a Švédsko, ktorých občania boli na palube zostreleného lietadla.

Iránci pripustili, že ich protivzdušná obrana si pomýlila lietadlo s „nepriateľským cieľom“ a krátko po vzlete z Teheránu ho zostrelili, čím zabili všetkých 176 ľudí na palube. Dnes veliteľ vzdušných síl Islamského revolučného gardového zboru (IRGC) Amir Ali Hajizadeh vyhlásil, že prijíma za túto katastrofu plnú zodpovednosť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Irán, aby bezodkladne uskutočnili transparentné vyšetrenie incidentu a zabezpečil účasť ukrajinských expertov na vyšetrovaní.

AKTUALIZOVANÉ: Veliteľ IRGC prijíma plnú zodpovednosť za zostrelenie ukrajinského lietadla
Veliteľ vzdušných síl Islamského revolučného gardového zboru (IRGC) Amir Ali Hajizadeh vyhlásil, že „si želá, aby bol mŕtvy“, keď sa dozvedel o ukrajinskom zostrelení lietadla. Za tento tragický incident prijal plnú zodpovednosť. Informuje o tom... Čítať ďalej
11 | 01 | 2020 | Marek Molnár