V Bosne stúpol počet ilegálnych migrantov
10 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

V posledných dvoch rokoch prešlo územím  Bosny a Hercegoviny viac ako šesťdesiat tisíc ilegálnych migrantov. Nedávno však na západnom Balkáne došlo k nárastu počtu prípadov pašovanie ľudí, informovala vo štvrtok mimovládna  Balkánska sieť investigatívneho spravodajstva (BIRN).


Podľa údajov bosnianskej pohraničnej polície v roku 2019 bolo evidovaných 80 prípadov pašovania migrantov, v porovnaní so 70 prípadmi v roku 2018. V minulom roku podali miestne úrady trestné oznámenia na 120 osôb. Na základe týchto podaní prokuratúra obžalovala 46 ľudí, o desať menej než v roku 2018. Väčšina obžalovaných svoju vinu priznala a ich tresty siahali od podmienečných po tri roky väzenia.    


Kríza migrantov vyvrcholila v roku 2015, podľa odhadov, cez západný Balkán prešlo viac ako milión nelegálnych migrantov, Bosna a Hercegovina však v tom čase ešte nebola postihnutá. Krajiny pozdĺž migračnej trasy medzitým sprísnili hraničné kontroly, ale migranti zo Stredného východu a Afriky naďalej hľadajú nové trasy do krajín Európskej únie. Prví nelegálni prisťahovalci z Blízkeho východu sa objavili v Bosne a Hercegovine v polovici roku 2016. Podľa posledných správ značná časť migrantov, ktorí v súčasnosti prichádzajú, sú Afganci.


Migranti prichádzajú hlavne cez Srbsko a Čiernu Horu do Bosny, odkiaľ by chceli cestovať do Chorvátska, potom do Slovinska a odtiaľ do krajín západnej Európy, pretože krajiny západného Balkánu migranti nepovažujú za cieľ. V súčasnosti je v Bosne asi 8 tisíc migrantov.


Žena „vstala z mŕtvych“ počas príprav na jej pohreb
Žena v juhozápadnej Indii podľahla vysokej horúčke, stratila vedomie a bola prevezená do nemocnice na okamžitú liečbu. Lekári zlyhali pri pokuse o záchranu jej života alebo si to aspoň mysleli. Informuje o tom spravodajská agentúra... Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Marek Molnár