Iránská vláda pozvala zahraničných expertov, aby sa podieľali na vyšetrovaní pádu lietadla
10 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / SITA

Spoluprácu ponúkli Boeingu, Ukrajine aj ďalším štátom.


Irán pozval expertov spoločnosti Boeing, aby sa podieľali na vyšetrovaní havárie ukrajinského lietadla, pri ktorej v stredu zomrelo všetkých 176 ľudí na palube. Informovali o tom v piatok štátne médiá. Stalo sa tak po tom, čo svetoví lídri vyhlásili, že stroj zjavne omylom zasiahla raketa zem-vzduch len niekoľko hodín po tom, čo Irán vypálil balistické rakety na dve iracké základne, aby sa tak pomstil americkým silám za zabitie iránskeho generála.

Tlačová agentúra IRNA citovala hovorcu ministerstva zahraničia Abbása Músavího, podľa ktorého Irán "ponúkol Ukrajine aj spoločnosti Boeing, aby sa podieľali na vyšetrovaní”. Hovorca dodal, že privítajú aj expertov z iných štátov, ktorých občania zahynuli pri nehode.

Iránska vláda predtým vyhlasovala, že nevydá letové záznamníky z Boeingu 737-800, ktorý sa zrútil pri Teheráne, jeho výrobcovi ani Spojeným štátom. Za normálnych okolností v každom medzinárodnom vyšetrovaní zahŕňajúcom boeingy zohráva rolu aj americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB). Vo štvrtok však predstavitelia USA, Kanady, Spojeného kráľovstva i Austrálie vyhlásili, že lietadlo "veľmi pravdepodobne" zostrelil Irán, keď v čase zvýšeného napätia lietadlo omylom vyhodnotil ako hrozbu. Stroj, ktorý smeroval do ukrajinskej metropoly Kyjev, havaroval krátko po štarte. Väčšinu pasažierov tvorili Iránci a Kanaďania.

Irak chce po amerických útokoch obnoviť obchod s ruskými obrannými systémami S-300
Po útokoch sa Bagdad rozhodol osloviť Moskvu s tým, že chce obnoviť dohodu, ktorá sa zameriava na osvedčené systémy protivzdušnej obrany S-300. Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Marek Molnár