OSN musí konať, aby zmiernila napätie na Blízkom východe
09 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

OSN musí konať, aby zmiernila napätie na Blízkom východe a prispela k rýchlemu a mierovému riešeniu iránsko-amerického konfliktu, uviedol Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničných vecí vo štvrtok na otvorenom podujatí v New Yorku pri príležitosti 75. výročia OSN. Píše maďarský portál Magyarnemzet.


Minister zahraničných vecí vo svojom príhovore uviedol, že Maďarsko je jednoznačne znepokojené vývojom regiónu a je v záujme Maďarska, aby nedošlo k eskalácii konfliktu v regióne.


Szijjártó zdôraznil očakávanie vlády od Organizácie Spojených národov. Podľa ministra je OSN najväčšia medzinárodná organizácia pre globálnu záruku mieru a bezpečnosti a preto by sa mala konečne zhostiť svojej úlohy, namiesto svojho pôsobenia ako neakceptovateľného zástupcu migrácie.


Maďarský minister bude na pôde OSN viesť dvojstranné rozhovory s vietnamským ministrom zahraničných vecí Pham Binh Minhom, estónskym ministrom zahraničných vecí Urmasom Reinsalu a zástupcom generálneho tajomníka  Vladimírom  Voronkovom. Vietnam v súčastnosti zastáva radové predsedníctvo Rady bezpečnosti OSN a Estónsko bude členom rady do polovice budúceho roka. 


Migračný tlak opäť stúpa, požiadame V4 o pomoc pri ochrane hraníc
Tlak migrantov na maďarské hranice opäť stúpa. Maďarská vláda preto rozhodla, že posilní počet vojakov na srbsko-maďarských hraniciach a aktivuje žiadosť adresovanú krajinám Vyšehradskej štvorky (V4) o pomoc pri ochrane svojich južných hraníc.... Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Dominik SImon / TASR