Nemecko potrebuje 500 000 prisťahovalcov - každý rok
08 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Prisťahovalectvo má zásadný význam pre budúcnosť Nemecka


Uviedol to Christian Dürr,  predseda parlamentnej strany Slobodných demokratov  pre portál  TheLocal.de. Predseda FDP hovoril o demografii krajiny z hľadiska imigrácie.


Podľa Dürra je najdôležitejším problémom Nemecka skutočnosť, že populácia starne. Nemecko má druhý najvyšší priemerný vek na svete a čoskoro dosiahne dôchodkový vek. To by spolu s nízkou pôrodnosťou prinútilo krajinu prepadnutiu sociálneho zabezpečenia, ak by nedošlo k významnému prisťahovalectvu.


Politik predtým uverejnil článok o tejto téme v Die Welt, v ktorom analyzoval životaschopnosť nemeckého dôchodkového systému. Napísal, že v 50-tych rokoch systém fungoval dobre, ale rovnováha pracujúcich ľudí k dôchodcom sa v priebehu rokov dramaticky posunula smerom k nim. Čoskoro boli potrebné ďalšie dotácie na zabezpečenie výplaty dôchodkov. Dnes je táto dotácia vyše 100 miliárd EUR ročne, čo nie je spravodlivé voči budúcim generáciám.


Dürr tvrdí, že tieto faktory si vyžadujú, aby do Nemecka ročne prichádzalo 500 000 nových prisťahovalcov. To je počet, ktorú dokáže čeliť demografickým zmenám. Podľa politika to však platí iba vtedy, ak budú mať imigranti okamžite priamy prístup na trh práce. Preto by sa mal klásť väčší dôraz na príchod kvalifikovanejších pracovníkov do krajiny. Podľa Dürra vláda nedokázala vyriešiť tento problém.


Podľa Slobodného demokrata  imigračné zákony sú komplikované. Nemecké veľvyslanectvá v zahraničí sú pomalé a cudzinci musia prekonať obrovské množstvo papierovania. Politik má dojem,  že nemecká vláda sa aktívne snaží čo najviac sťažiť tento systém. Ak sa podľa politika problém legálneho prisťahovalectva nevyrieši, počet nelegálnych prisťahovalcov sa bude naďalej zvyšovať, čo posilní krajne pravicové strany a oslabí krajinu a Európsku úniu.


Maďarská vláda rozhodla posilniť stav vojakov strážiacich južné hranice
08 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR