AKTUÁLNE: Teherán urobil „dobrú vec pre všetky zúčastnené strany“, tvrdí Trump (VIDEO)
08 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič

Trump reaguje na iránske útoky na americké vojenské základne v Iraku. Americký prezident tak prichádza do Ameriky s očakávaným prejavom hodiny potom, čo iránske rakety zasiahli dve americké základne v Iraku. Píše spravodajská stanica RT


Z Bieleho domu zaznelo, že Trump ustúpil hrozbe ďalších útokov proti Iránu, pričom postoj Teheránu označil za „dobrú vec pre všetky zúčastnené strany“.

Dnes ráno Irán zaútočil na dve vojenské základne, ktoré používali americké jednotky v Iraku, paľbou rakiet. Raketový útok prišiel v reakcii na vraždu iránskeho generála Gassema Sulejmáního, ktorého USA zavraždili v piatok v Bagdade pomocou útoku dronom. Podľa Washingtonu bol Sulejmání zodpovedný za zorganizovanie série útokov na americké sily v Iraku a údajne plánoval ďalšie útoky v spolupráci s iránskymi milíciami. Teherán nazval zabitie činom „medzinárodného terorizmu“, ktorý sa zaviazal pomstiť.



Počas prejavu Trump potvrdil, že pri útokoch nikto nezahynul.

Aktualizované 8.1.2020 o 18:00

Americký prezident Donald Trump zároveň varoval Irán pred novými sankciami, ak Teherán nezmení svoje správanie. Šéf Bieleho domu to vyhlásil v stredu počas tlačovej konferencie venovanej stredajšiemu iránskemu raketovému útoku na americké základne v Iraku, informovala agentúra AP.