Tajné znamenia zlodejov
05 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Portál Life.ru vypátral, čo znamenajú tajomné značky vo vchodoch a okolo bytov.


Nápisy pri dverách bytov a vchodov nikoho neprekvapujú. Ale vedľa štandardných vyhlásení o láske tam možno nájsť i niečo, čo vás núti spozornieť.


Obyvateľka jednej z výškových budov Moskvy Alexandra E. mala zvláštny zážitok. Navštívil ju požiarny inšpektor, ktorý jej odmietol ukázať svoje doklady. Keď mu nechcela otvoriť dvere, začal jej nadávať. Vtedy si spomenula, že v ten istý deň našla na omietke pri dverách svojho vchodu nedávno naškriabaný obraz. Videla číslo 1/10, hviezdu a nepochopiteľný nápis: „Tu nenalievajú džús“. Preložené zo slangu, táto veta znamená „nesľubné“. Okamžite si pripomenula príbehy, v ktorých zlodeji sledujú možné obete. A zanechávajú si navzájom značky.


Objavenie sa značky pri vašich dverách ešte neznamená, že by vás chceli okradnúť. Ignorovať by ste ho ale nemali.


Sergei Kalinin, riaditeľ pre vnútorné záležitosti Juhovýchodného správneho okruhu, vysvetlil, či možno značky spájať s lúpežami bytov.


Podľa úradných štatistík sa 98 % krádeží vyskytuje spontánne. Obeť je vybraná na základe ceny okien a vchodových dverí. Ako aj možnosti voľne vstúpiť do bytu. Skúsený zlodej potrebuje na otvorenie bytu iba pár minút. Takže nemá zmysel sledovať objekt celé týždne a mesiace. Ale kriminalisti vedia aj o značkách, ktoré sa objavujú pri dverách,“ povedal.


Značku je možné naškriabať na stenu, nakresliť, vypáliť zápalkami a tiež môže vyzerať ako bežná nálepka na poštovej schránke.



Aké sú najbežnejšie značky a čo znamenajú?

Nálepky na poštových schránkach


Farebné nálepky označujú byty, ktoré sa ľahko otvárajú alebo v ktorých nie sú majitelia doma.

Preškrtnutý kruh

Napríklad preškrtnutý krúžok označuje že vaše bývanie nie je pre zlodejov zaujímavé. Alebo vedia, že ste neustále doma.



Existujú ale aj ďalšie značky.


  • Trojuholník - hovorí, že byt bol nedávno vykradnutý, takže v ňom nie je nič.

  • Číslo v kruhu - niekto zistil, kedy idete na dovolenku. Číslo označuje mesiac, v ktorom nebudete doma.

  • „X“ - znamienko násobenia - cesta je otvorená a zlodeji vedia, že majitelia bytu išli na dovolenku.

  • „W“ (dvojité "W") - byt je v noci prázdny.

  • Loďka (plachetnička) - v byte býva osamelá žena.

  • Prázdny kruh - bývanie je strážené

  • Tri vodorovne usporiadané kruhy - byt môže byť ľahko vykradnutý.


Toto sú len niektoré zo značiek, v skutočnosti ich je veľmi veľa a v každej krajine sa môžu mierne líšiť, ale vo všeobecnosti platí, že ak je byt takto označený, niekto sa ku vám chystá na nezvanú návštevu.



Čo robiť, ak je váš byt „označený“.

Nepodliehajte panike. Popremýšľajte o inštalácii alarmu. Je to najspoľahlivejší spôsob, ako zabrániť vykradnutiu bytu. Do vchodu môžete namontovať videokamery. Ak je toto všetko pre vás príliš drahé, aspoň si kúpte dobrý zámok. Pretože lacné modely otvorí profesionál za 2 až 3 minúty.


A ďalšie rady od kriminalistov. Neodkladajte doma peniaze a cennosti. Nepíšte na sociálnych sieťach, kedy idete na dovolenku. Neotvárajte dvere cudzím. Ak sa vrátite domov a dvere sú otvorené, nevstupujte do bytu, ale okamžite zavolajte políciu.


Nápisom na dverách bytu alebo pri vchode môžete a nemusíte venovať pozornosť. Vždy je však lepšie značku zmazať a prijať bezpečnostné opatrenia. Ideálne je, ak takúto značku uvidíte napr. aj u suseda, pomôcť mu a upozorniť ho na to.