Darwinove ceny 2019: ocenenia pre ľudí ktorý obohatili ľudský genofond tým že sa z neho odstránili
04 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Je to ironické ocenenie pre ľudí, "ktorí sa zaslúžili o zlepšenie ľudského genofondu tým, že sa z neho sami odstránili hlúpym spôsobom". Cena je pomenovaná po Charlesovi Darwinovi, zakladateľovi evolučnej biológie. Tu je zoznam "výhercov" za uplynulý rok.



3. miesto - Pilot ktorému nebolo rady


52-ročný pilot Patrick z americkej Montany sa vracal zo zahraničia z novým strojom. Mal nalietaných desať tisíc hodín a inštruktorský certifikát. V celom príbehu to však malo znamenať iba to, že zdravý rozum nenahradí ani veľa skúseností. Keď pilotovi Patrickovi na jeho leteckej ceste pri dvoch vzletoch z letísk, kde tankoval, začal vytekať na podlahu kabíny letecký benzín, nelámal si s tým hlavu. Pri treťom pristátí na letisku v Missoule ho miestny technik varoval, že by zo strojom radšej nemal už vzlietnuť. No aj po dôkladnej prehliadke sa mechanikovy nepodarilo nájst príčinu závady a tak sa Patrick rozhodol ignorovať varovania a pokračovať v ceste čo sa mu napokon stalo osudným. Ihned' po vzlietnutí si to asi rozmyslel pretože sa vraj začal otáčať no už bolo neskoro. Lietadlo sa zrútilo a vybuchlo aj s pilotom.

2. miesto  - Pytliak ktorého dostihla karma?


Krátko po tom čo sa pytliak v južnej afrike radoval zo svojho úlovku ohrozeného nosorožca ho zadupal slon. A aby toho nebolo málo jeho mrtvé telo nakoniec poslúžilo levom ako potrava. Ako uvádza portál idnes.cz denník The New York Times, ktorý o incidente informoval, pripomína, že sa cena kilogramu nosorožích rohov pohybuje od 15 do 50 tisíc dolárov. "Sú drahšie ako zlato alebo kokaín, dopyt teda pytliakov poháňa," cituje Michaela Slatteryho z Iniciatívy nosorožec Texaskej kresťanskej univerzity. Denník uvádza, že od roku 2008 bolo v JAR nelegálne zabitých cez sedem tisíc nosorožcov.

1.miesto - Nepodarený kúsok v Texase


Keď dvojica mužov v Texase prišla ku sklápaciemu mostu Black Bayou Drawbridge pri Lake Charles, zistili, že premávku pri vjazde naň zastavila závora. Z dobrého dôvodu, most totiž robil miesto pre lod', ktorá sa chystala prejsť. Pánom sa však nechcelo čakať a tak sa rozhodli že skúsia medzeru medzi závorami preskočiť na aute ako v americkom filme. Ked'že skončili na tomto zozname je asi jasné že im to nevyšlo a auto sa potopilo do vody o druhej hodine v noci. Záchranarom njaku dobu trvalo kým vrak lokalizovali a vytiahli.

Kniha prežila na morskom  dne 300 rokov
Potápači Ruskej geografickej spoločnosti vyzdvihli z dna Baltského mora takmer úplne zachovanú knihu zo 17. storočia. Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD