Súčasná vláda by mala čo najrýchlejšie zabezpečiť OS radarové systémy
02 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS) vníma negatívne, že sa nepodarilo dotiahnuť do konca obstarávanie radarových systémov. V najbližšom čase sa to podľa neho prejaví na obranyschopnosti štátu. "Preto by podľa môjho názoru ešte súčasná vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) mala rozhodnúť o zavŕšení týchto procesov a čo najrýchlejšie zabezpečiť Ozbrojeným silám (OS) SR tieto radarové systémy," uviedol pre TASR.

Hrnko sa nestotožňuje ani s vyjadreniami premiéra, že veci súvisiace s obstarávaním, ktoré nedobehli, by mali byť prenechané novej vláde. Myslí si, že obranyschopnosť štátu je taká dôležitá záležitosť, že nemôže byť v zajatí striedajúcich sa vlád. "Ináč sa dostaneme do začarovaného kruhu, ako to bolo v rokoch 2001 až 2016, a teda, že na obrane sa obstaráva to, čo potrebuje kamarát predať, a nie to, čo potrebujú OS SR na základe požiadaviek generálneho štábu," argumentoval.

Premiér by mal počúvať svojho šéfa, tvrdí Danko
Koaličná rada je nevyhnutnosť pre fungovanie štátu. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko s tým, že bez nej nemôže fungovať premiér. Ten by mal podľa jeho slov počúvať predsedu svojej strany. Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Práve kontinuálne zabezpečenie skvalitnenia obrany je podľa neho dôvodom, prečo minister Peter Gajdoš (SNS) v úvode svojho pôsobenia na rezorte presadzoval schválenie dlhodobého plánu rozvoja obrany.     Proces obstarávania sa podľa Hrnka nepodarilo dokončiť aj pod vplyvom lobistických skupín zo zahraničia, ktoré si našli svojich zástancov v SaS alebo OĽaNO. "Musím konštatovať, že tvrdo blokovali, aby slovenský obranný priemysel dostal zákazky už na vyvinuté a spôsobilé slovenské výrobky, ktoré sú cenovo omnoho výhodnejšie ako ponúkané zahraničné a v mnohých ohľadoch aj kvalitnejšie," uviedol.

Premiér Pellegrini na jeseň roka 2019 viackrát vyhlásil, že armádne nákupy sa nechystá predložiť na rokovanie bezpečnostnej rady ani vlády. Tvrdil, že Ministerstvo obrany SR by malo do volieb ukončiť transparentné procesy s plánovanými nákupmi, aby o nich mohla rozhodovať budúca vláda.

Pri nákupe armádnych vozidiel 4x4 Úrad pre verejné obstarávanie nariadil v decembri zrušiť použitý postup zadávania zákazky, ministerstvo sa odvolalo. Pri ostatných nákupoch minister Gajdoš opakovane zdôrazňoval, že je pripravený armádne nákupy na vláde obhájiť.

V rokoch 2018 až 2025 chce rezort obstarať celkovo 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume 155.090.000 eur vrátane DPH. Obstaranie formou vláda - vláda podľa rezortu garantuje transparentnosť a zároveň vylučuje akúkoľvek formu korupcie.

Do roku 2024 chce ministerstvo obrany obstarať do 81 kusov obrnených vojenských vozidiel 8x8 s názvom Vydra. Výroba vozidiel má byť vo veľkej miere na Slovensku. Materiál zatiaľ do programu vlády zaradený nebol.

Strážcovia Európy (György Nógrádi)
VOJNA A MIER - György Nógrádi Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Karolína Kristínová