MIMORIADNE: Turecký parlament podporil plán vyslať jednotky do Líbye
02 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Turecký parlament hlasoval za schválenie plánu vyslať jednotky na podporu líbyjskej vlády uznanej OSN, pretože aj naďalej pokračuje boj proti silám konkurenčnej vlády vo východnej časti krajiny.


Zákonodarcovia vo štvrtok schválili návrh, ktorý udeľuje jednoročný mandát na nasadenie vojakov.

Proti tomuto plánu sa postavila hlavná turecká opozičná strana, Republikánska ľudová strana (CHP), ktorá vyhlásila, že jednotky by mohli situáciu ešte viac zhoršiť a zapojiť Ankaru do iného konfliktu.

CHP v pondelok uviedla, že nechce vidieť situáciu podobnú kríze v Sýrii, ktorá sa „rozvinie v inej krajine“.

Návrh neuvádza, aké veľké bude nasadenie alebo kedy budú jednotky vyslané, čo umožňuje vláde rozhodnúť o podrobnostiach.

Turecký viceprezident Fuat Oktay v stredu uviedol, že rozmiestnenie pravdepodobne začne vojenskými poradcami, bezpilotnými lietadlami a špeciálnymi operáciami.

Oktay vyhlásil, že Turecko nebude musieť vyslať vojsko, ak súperiaca vláda vedená generálom Khalifom Haftarom zastaví svoju ofenzívu a bude mať „odlišný prístup“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v decembri vyhlásil, že líbyjský premiér Fajez al-Sarraj požiadal Ankaru o vyslanie vojsk do krajiny zničenej vojnou.

Erdogan uviedol, že nasadenie umožní Turecku chrániť jeho záujmy v Líbyi a v širšom regióne.

MIMORIADNE: Líbyjská medzinárodne uznávaná vláda požiadala Turecko, aby vyslalo svoje jednotky do ich krajiny, prehlásil Erdogan
Líbyjská vláda uznaná OSN požiadala Turecko, aby vyslalo svoje jednotky do ich krajiny, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Návrh na ich nasadenie musí byť najprv schválený tureckým parlamentom. Čítať ďalej
26 | 12 | 2019 | Marek Molnár