AKTUALIZOVANÉ: Šéf Pentagónu hrozí Iránu „preventívnymi opatreniami“, ak budú útoky na veľvyslanectvo pokračovať
02 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Americký minister obrany Mark Esper varoval, že podnikne „preventívne kroky“ na „ochranu amerických síl“, ak dostane informácie o útokoch Iránu alebo jeho „zastupujúcich síl“.


Esper vyhlásil, že očakáva viac "provokatívne správanie" od iránskych skupín - a varoval, že "to budú ľutovať".

"Už teraz ... útočia na naše základne," prehlásil Esper a vyzval Irak, aby „urobil viac ... na oslovenie týchto milícií podporovaných iránskymi skupinami na zastavenie ich útokov na americké a koaličné sily“.

Trumpova administratíva obvinila Irán z utorkového obliehanie amerického veľvyslanectva v Bagdade a poslala do Iraku 750 vojakov. Prezident Donald Trump povedal, že Irán bude považovaný za „plne zodpovedný za stratené životy v ktoromkoľvek z našich zariadení“.

Demonštranti, ktorí obkľúčili veľvyslanectvo, boli motivovaní zúrivosťou nad leteckými útokmi USA, ktoré zabili 25 členov Kataib Hizballáhu, súčasť irackých populárnych mobilizačných jednotiek (PMU) a oficiálnou súčasťou irackej armády.

MIMORIADNA SPRÁVA: Irackí demonštranti prenikajú na veľvyslanectvo USA v Bagdade (AKTUALIZOVANÉ)
Irackí demonštranti zúriaci leteckými údermi v Bagdade, prenikajú do areálu veľvyslanectva USA. Informuje o tom spravodajská stanica RT s odvolaním sa na zdroje agentúry AP. Čítať ďalej
31 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič