Kniha prežila na morskom  dne 300 rokov
02 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Potápači Ruskej geografickej spoločnosti vyzdvihli z dna Baltského mora takmer úplne zachovanú knihu zo 17. storočia.


Potápači Ruskej geografickej spoločnosti našli na palube potopenej nemeckej lode Archanjel Rafael knihu, ktorá je takmer úplne čitateľná.


Potápači ešte i teraz meter po metri odstraňujú z lodného trupu bahno a vynášajú artefakty na povrch. Našli tam drevo, zvyšky náradia i odevy. Nájdená kniha je práve ten najunikátnejší nález. Našli ho po viac než šiestich rokoch práce. Kniha v nemčine má 500 strán. Každá strana je zachovaná a takmer neporušená.


„Rok jej vydania je 1692. Je uvedená aj tlačiareň, kde bola vydaná. Je na nej znázornený muž hrajúci na harfu,“ uviedol podmorský archeológ a reštaurátor Centra pre výskum pod vodou Ruskej geografickej spoločnosti Roman Prochorov.


Kniha ležala vo vode 300 rokov, ale stále ju možno čítať. Zrejme kvôli lepšej kvalite papiera oproti dnešnému. V 17. storočí sa v Európe totiž vyrábali knihy aj z ľanového vlákna. Archeológovia potápači našli okrem tohto jedinečného nálezu i nemenej dôležité veci. Napríklad rukavice palčiaky so škandinávskym vzorom, vlnené pančuchy a kaftan, teda pracovnú košeľu.


„Pracovnú košeľu vtedy nazývali kaftan. Už prešla počiatočným čistiacim procesom. Bola totiž nasiaknutá dechtom. Je vyrobená z tenkej ľanovej tkaniny,” vysvetlil Roman Prochorov.


Na potopenej lodi „Archanjel Rafael“ sa našiel i ďalší náklad. Podľa výskumníkov bolo dôvodom potopenia lode v novembri 1724 preťaženie. Nemci vtedy údajne pašovali z Ruska tovar.


„Námorníci chceli zarobiť čo najviac peňazí a naložili loď na maximum,“ povedal Andrej Lukoškov, riaditeľ Centra pre podvodný výskum Ruskej geografickej spoločnosti.


Kvôli preťaženiu sadla loď na plytčinu. Posádka sa ale vďaka tomu zachránila. Neskôr vrak lode pohltilo stúpajúce more.


Expedícii na preskúmanie vraku „Archanjel Rafael“ predchádzala dlhá práca s archívmi. Vďaka štúdiu starých dokumentov a následným výpočtom našli potápači „Archanjela Rafaela“ v podstate veľmi rýchlo.


VIDEO: Obyvatelia neverili vlastným očiam, keď na oblohe videli tri slnká
Obyvatelia čínskeho mesta Fuyu boli tento týždeň ohromení, keď ich privítal nezvyčajný jav na oblohe v podobe troch sĺnk. Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Marek Molnár