AKTUALIZOVANÉ: Belgicko pozastavuje príkaz na vydanie vodcu katalánskej nezávislosti Puigdemonta
02 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Belgicko pozastavuje príkaz na vydanie vodcu katalánskej nezávislosti Puigdemonta.


Súd rozhodol v prospech Puigdemonta a ďalšieho pro-nezávislého politika Toniho Comina, ktorý pôsobil ako minister zdravotníctva bývalej vláde. Obaja politici v súčasnosti bývajú v Belgicku, pričom v Španielsku sú obvinení z organizovania zakázaného referenda o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Obaja boli ešte v máji zvolení do Európskeho parlamentu ako zástupcovia katalánskych strán. Koncom decembra Európsky súdny dvor (ESD) rozhodol, že by sa malo umožniť, aby sa Puigdemont a Comin mohli zúčastňovať ako poslanci Európskeho parlamentu, a že Madrid nemal žiadne právo blokovať ich.

Len niekoľko dní po tomto rozhodnutí požiadali madridskí prokurátori španielskeho sudcu, aby zachoval medzinárodné zatykače pre oboch politikov.

Vo svojom poslednom tweete Puigdemont vyzval na prepustenie ďalšieho vedúceho nezávislosti Oriola Junquerasa, ktorý bol odsúdený na 13 rokov väzenia za jeho úlohu v pokusoch o odlúčenie. „Španielsko musí konať rovnako ako Belgicko a dodržiavať zákon,“ uviedol Puigdemont a poukázal na skutočnosť, že Junqueras bol aj poslancom EP.



Balón s vianočným prianím zázračne pristál na dvore ruského dedinčana, ktorý dokázal, že Santa je skutočný (FOTO)
Balón cestoval z malého rakúskeho mesta do horskej dediny v ruskom severnom Kaukaze viac ako 2 500 km, čo vytvorilo jeden z najúžasnejších vianočných príbehov minulého roku. Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Marek Molnár