Austrálske letectvo a námorníctvo sa pripravujú na „najväčšiu evakuáciu ľudí“ z Viktórie (VIDEO+FOTO)
02 | 01 | 2020 I Marek Molnár

V súčasnosti prebiehajú plány na evakuáciu niekoľko tisícok uviaznutých obyvateľov z komunít, ktoré sú spustošené ohňom.


Počas súčasnej sezóny lesných požiarov v Austrálii zomrelo najmenej 18 ľudí. Osem obetí zahynulo na juhovýchode krajiny na Silvestra, zatiaľ čo v štáte Viktória zostalo nezvestných 17 ľudí.



Premiér Nového Južného Walesu Gladys Berejiklian vyhlásil núdzový stav, ktorý bude trvať sedem dní a hasičská služba vytvorila približne 200 km dlhú „zónu na odchod“.

"Tieto rozhodnutia neberieme na ľahkú váhu, ale chceme sa ubezpečiť, že prijímame všetky preventívne opatrenia, aby sme boli pripravení," uviedol Berejiklian.



Očakáva sa, že ďalšia vlna horúčav zasiahne krajinu cez víkend, pričom teploty by mali vzrásť až na 40 stupňov Celzia. Tieto informácie vyvolali naliehavú potrebu evakuovať zhruba 3 000 turistov a 1 000 miestnych obyvateľov uviaznutých v Mallacoote vo Viktórií.





Loď HMAS Choules s kapacitou 1 000 osôb bola vo štvrtok ráno ukotvená približne 1,5 km od Mallacooty a v piatok má vyplávať do viktoriánskeho prístavu a evakuovať približne 800 osôb.



Viacúčelové letecké výcvikové plavidlo MV Sycamore bude tiež pomáhať pri záchranných operáciách, pričom minister dopravy Nového Južného Walesu Andrew Constance ju nazval „najväčšou evakuáciou ľudí z tohto regiónu“.

Požiar zabil v nemeckej zoo viac ako 30 zvierat. Údajne ho spôsobil silvestrovský ohňostroj (VIDEO)
Požiar, údajne spôsobený silvestrovským ohňostrojom, spálil celý trakt, v ktorom žili šimpanzy, orangutany, gorily, ale aj kalone a rôzne vtáky. Pri tejto tragédií zomrelo viac ako 30 zvierat. Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Marek Molnár