Na slobode stíhaní bývalý šéf automobilky Nissan utiekol z Japonska

Bývalý predseda správnej rady japonskej automobilky Nissan Motor Co. Carlos Ghosn, obvinený z finančných deliktov, utiekol z Japonska do Libanonu.Informuje o tom Reuters. Vo vyhlásení uviedol, že utiekol pred nespravodlivosťou politickej perzekúcie. Justičný systém Japonska označil za "zmanipulovaný" a odmietol byť ďalej jeho "rukojemníkom". Ghosn má údajne francúzske, brazílske a libanonské občianstvo.


Ghosn sa mal v Japonsku postaviť pred súd kvôli obvineniu z finančných deliktov, vrátane podhodnocovania príjmov vo finančných výkazoch. "Neutiekol som pred spravodlivosťou, unikol som pred nespravodlivosťou a politickým prenasledovaním," uviedol Ghosn vo vyhlásení, v ktorom potvrdil, že sa nachádza v Libanone.

V Japonsku mu podľa neho boli upierané základné ľudské práva. Justičný systém ázíjskej krajiny, z ktorej ušiel, bývalý šéf Nissanu označil za "zmanipulovaný" a odmietol byť ďalej jeho "rukojemníkom". "Konečne môžem slobodne komunikovať s médiami a tešiť sa na začiatok ďalšieho týždňa," dodal Ghosn.

Ako sa mu podarilo opustiť Japonsko, nie je jasné. Do Bejrútu podľa niektorých médií dorazil už v nedeľu, avšak podľa denníka The Wall Street Journal až v pondelok.

Francúzsky denník Les Echos napísal, že Ghosn priletel súkromným lietadlom z Turecka. Libanon nemá s Japonskom uzavretú dohodu o vydávaní svojich občanov.

Jeden z Ghosnových právnikov Džuničiró Hironaka povedal, že právny zástupcovia majú všetky tri pasy svojho klienta. O Ghosnovom odchode sa vraj sám dozvedel z ranných správ a je tým prekvapený.

Japonský súd schválil ďalšie predĺženie väzby Carlosa Ghosna z Nissanu
Tokio 23. decembra (TASR) - Japonský súd schválil ďalšie predĺženie väzby bývalého šéfa správnej rady Nissanu Carlosa Ghosna. Okresný súd v Tokiu oznámil, že uznal žiadosť štátnej prokuratúry o ďalšie vypočúvanie a predĺžil Ghosnovu väzbu o 10 dní.... Čítať ďalej
23 | 12 | 2018 | TASR


Ghosn sa narodil japonským rodičom v Brazílii, ale vyrastal v Bejrúte. V Libanone je populárny, jeho portrét sa tam objavil aj na poštovej známke a na jeho podporu boli vyvesené plagáty s textom "Všetci sme Carlos Ghosn". Niektorí Libanončania ho považujú za vhodného kandidáta na prezidenta.

Tokijský súd potvrdil, že sa podmienky kaucie nezmenili a že k nim patrí zákaz vycestovať. Japonské médiá tiež pripomínajú, že podľa týchto podmienok sa mohol Ghosn stretnúť so svojou libanonskú manželkou len keď k tomu dostal zvláštne povolenie. Nedávno mu súd povolil hovoriť s ňou prostredníctvom videokonferencie.

Ghosn všetky obvinenia odmieta


Kvôli obvineniam z finančných deliktov bol v Japonsku Ghosn zadržaný vlani v novembri. Neskôr bol prepustený na kauciu, ktorej súčasťou ale bola podmienka, že nesmie Japonsko opustiť. Mal tiež zakázané používať bez dozoru internet či kontaktovať manželku. Začiatok súdu s ním je naplánovaný na apríl budúceho roka. Ghosn všetky obvinenia odmieta.

Ghosn je architektom dlhoročnej francúzsko-japonskej automobilovej aliancie Renault-Nissan, do ktorej sa v roku 2016 zapojila tiež automobilka Mitsubishi. Po minuloročnom zatknutí bol postupne odvolaný z čela správnych rád všetkých troch členských podnikov aliancie.

Ghosn začiatkom roka uviedol, že obvinenia z finančných deliktov sú dôsledkom "komplotu a zrady" časti vedenia Nissanu, ktoré sa stavalo proti jeho plánu hlbšej integrácie s francúzskym partnerom Renault.

Nissan a Renault uvažujú o zmenách vo svojej dohode o partnerstve
Automobilky Nissan a Renault uvažujú o zmenách vo svojej dohode o partnerstve v snahe oživiť rozhovory o fúzii Renaultu s koncernom Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Uviedli to americké noviny Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na e-maily, do... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR