Peniaze zadarmo. Facebook zaplavujú podvodné reklamy, zneužívajúce tváre celebrít
30 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Najväčšia sociálna sieť dlhodobo bojuje s falošnými reklamami, ktoré sľubujú rýchle zbohatnutie, napríklad pomocou obchodovania s virtuálnou menou Bitcoin. Píše o tom český portál iDnes.


Reklamy navyše často zneužívajú aj známe tváre miliardárov. Ich obeťou sa stal aj najbohatší Čech Petr Kellner, či na Slovensku aj Jaroslav haščák. V Holandsku teraz Facebook kvôli podobným reklamám prehral súd.

Holandský mediálny magnát John De Mol, známy ako autor reality šou Big Brother alebo The Voice, sa proti zneužívaniu svojej tváre rozhodol bojovať a uspel. Tamojší súd minulý týždeň rozhodol v jeho prospech a nariadil Facebooku, aby zo svojich stránok odstránil akejkúkoľvek reklamu na investície v Bitcoin, ktoré zneužívajú De Molovu podobizeň.

Za každé jedno zobrazenie miliardárovej tváre v tejto súvislosti musí teraz sociálna sieť zaplatiť 10 tisíc eur. Maximálna výška celkovej pokuty je potom jeden milión eur. De Mol podľa agentúry Reuters zažaloval Facebook po tom, čo kvôli zneužitiu jeho fotografie rôzni investori prišli až o 1,7 milióna eur.

Facebook teraz zvažuje ďalší postup. Podľa právnika spoločnosti Jensa van den Brinka totiž nedisponuje technológiou, ktorú by mohol podvodné reklamy zo svojich stránok úplne vykoreniť. "De Mol požaduje dokonalý filter, ktorý neexistuje," citovala van den Brinkove slová agentúra Bloomberg.

Cenzori Facebooku dostali v Nemecku súdny príkaz a nesmú konať svojvoľne
Berlínsky súd vydal voči Facebooku predbežné opatrenie. Pod hrozbou pokuty 250 000 eur alebo väzenia. Facebooku bolo súdne prikázané obnoviť komentár užívateľa, ktorý predtým scenzúroval a vymazal. Okrem toho súdne rozhodnutie zakázalo Facebooku... Čítať ďalej
29 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič


Facebook podľa vyhlásenia svojich predstaviteľov berie situáciu vážne a pochybné príspevky zo stránok maže "akonáhle na ne narazí". Podobnej žalobe ako teraz v Holandsku totiž vlani čelil aj vo Veľkej Británii. Žaloval ho tamojší finančný expert Martin Lewis, ktorého tvár sa tiež objavila v rámci propagácie investícií do digitálnych mien. Tento rok v januári však svoju žalobu stiahol potom, čo sociálna sieť sľúbila zaviesť nástroj nahlasovania pochybných reklám a venovať tri milióny libier charite Citizens Advice.

Nástroj bol pre Britov spustený tento rok v júli. "Užívateľom Facebooku v Británii umožňuje označovať reklamy, ktoré vedú na podvodné stránky, ktoré často propagujú pochybná schémy rýchleho zbohatnutia alebo predaj podivných kryptomien," napísal denník Financial Times.
Zarobiť ako Haščák

V posledných mesiacoch sa podvodníci zamerali aj na Slovenskú republiku. Na Facebooku sa objavili reklamy s tvárou jedného z najbohatších Slovákov, Jaroslava Haščáka z Penty. Tieto reklamy ľuďom sľubujú miliónové zárobky počas niekoľkých mesiacov. Reklamy odkazovali na pochybné stránky, na ktorých sa to hemží výrazmi ako "medzera v zákonoch pre bohatstvo", "program o ktorom si šepkajú všetci v SR" alebo "desiatky tisíc eur denne pomocou autopilota". V niektorých prípadoch dokonca zneužili aj meno Hlavného denníka, ktoré s touto aktivitou nemalo nič spoločné.

Podvodníci zneužili meno Jaroslava Haščáka aj meno Hlavného denníka


Zdrojom týchto peňazí malo byť podobne ako v zahraničí, obchodovanie s kryptomenami. Pred reklamami varovala začiatkom novembra aj česká finančná skupina PPF, v ktorej je Petr Kellner majoritným akcionárom. "Vlna platených podvodných inzerátov vedie na weby, ktoré lákajú na investície do kryptomien Bitcoin. Podvodníci využívajú falošné vyhlásenia Petra Kellnera, ktorý údajne do tejto meny už investoval. Varujeme všetkých, ktorí sa s týmito reklamami stretnú, aby na falošných weboch nevypĺňali svoje osobné údaje ani nezadávali údaje k svojej platobnej karte, "uviedla skupina na svojich webových stránkach.

V Čechách zas zneužili meno Petra Kellnera

Začalo to "bitcoinovou horúčkou"

Facebook bojuje so záplavou podvodných reklám na obchodovanie s kryptomenami už niekoľko rokov. Najväčšie problémy tohto typu mal koncom roka 2017, kedy počas "bitcoinovej horúčky" stúpol kurz najznámejšej virtuálnej meny až ku hranici 20 tisíc dolárov za jeden Bitcoin. V januári 2018 preto na svojich stránkach Facebook zakázal akúkoľvek reklamu na digitálne meny.

V júni potom zákaz zmiernil a povolil reklamu obstarávateľom, ktorí dostanú špeciálne povolenie. Ďalšie uvoľnenie pravidiel potom prišlo tento rok v máji. V tom čase už bolo potvrdené, že sa Facebook chystá vybudovať vlastnú kryptomenu Libra (vtedy sa ešte volala GlobalCoin, pozn. red.).

Od leta potom začali stránky Facebooku opäť zaplavovať podvodné reklamy na kryptomeny, vrátane tých lákajúcich na investície do samotnej Libry.

Facebook pridáva na príspevky korekciu pre „falošné správy“
Kvôli tlaku zo Singapuru Facebook pridal opravné oznámenia k príspevkom, ktoré úradníci považujú za „falošné správy“. Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Marek Molnár