Rusko zrušilo zákaz „svastiky“
29 | 12 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Zákon o zrušení zákazu „svastiky“, ak nebude použitá na ospravedlňovanie a podporu nacizmu, podpísal prezident Vladimír Putin. Kópiu dokumentu nájdete na internetovom portáli ruských právnych informácií.


Zmeny, potvrdené Vladimírom Putinom, sú súčasťou zákonov „O pretrvávaní víťazstva sovietskeho ľudu vo Veľkej vlasteneckej vojne v rokoch 1941 až 1945“. A tiež „O boji proti extrémistickej činnosti“.


Už vo februári 2019 podporil Výbor pre kultúru Štátnej dumy odstránenie obmedzení týkajúcich sa používania nacistických symbolov vo filmoch a knihách bez známok propagandy. Prvé čítanie návrhu zákona sa uskutočnilo v závere júna. V druhom čítaní návrhu došlo k ďalším zmenám. Podľa nich je možné používať túto symboliku v umeleckých dielach, vede a literatúre. A tiež na informačné a vzdelávacie účely s kritickým postojom k ideológii nacizmu. Podmienkou je, že používanie „svastiky“ nesmie obsahovať znaky propagandy alebo ospravedlňovania nacizmu.


Rusko ďalej plánuje zmenu Kódexu trestných činov a zrušenie trestov za používanie nacistických symbolov bez zjavnej propagandy.


Podľa „Občianskeho združenia Biosféra - Česko Slovenský klub nových znalostí“ je „svastika“ starodávny symbol nachádzajúci sa na množstve pamiatok a archeologických nálezov po celom svete.


jej zneužitiu došlo počas takzvanej „Tretej ríše“ Adolfa Hitlera v nacistickom Nemecku v minulom storočí v rokoch 1933 až 1945.


Putin odmieta tolerovať klamstvá o Druhej svetovej vojne (Jurij Rubcov)
Komentár Jurija Rubcova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD