Na východe Ukrajiny prebehne veľká výmena všetkých zajatcov
29 | 12 | 2019 I Dominik Simon/SITA

V nedeľu sa má na východe Ukrajiny uskutočniť rozsiahla výmena zajatcov medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami. Obe strany sa na nej dohodli ako na možnom významnom kroku k vyriešeniu ozbrojeného konfliktu, ktorý si od roku 2014 v oblasti Donbasu vyžiadal už okolo 13 000 ľudských životov.


Povstalci podporovaní Ruskom a Kyjevská vláda dohovorili výmenu na základe princípu "všetci za všetkých". Povstalci v sobotu tvrdili, že majú prepustiť 55 zajatcov a vládna strana 87. Výmena sa zrejme uskutoční na kontrolnom stanovišti deliacej línie pri obci Majorsk neďaleko mesta Horlivka.

Prípravy tohto kroku sa dolaďovali od prelomovej schôdzky ruského prezidenta Vladimira Putina s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Tá sa uskutočnila začiatkom decembra v Paríži pri summite v takzvanom normandskom formáte (Ukrajina, Rusko, Nemecko, Francúzsko).

Zelenskyj ešte pred summitom vo francúzskej metropole označil výmenu všetkých zajatcov za svoju osobnú vec. "Chcel by som, aby naši ľudia privítali Nový rok so svojimi rodinami na Ukrajine. Je to pre mňa osobná záležitosť, "povedal novinárom.

Účastníci summitu normandskej štvorky - Putin, Zelenskyj, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron - tiež vyzvali ku konečnému zastaveniu paľby na frontovej línii. Prímerie, ktoré už bolo uzavreté predtým, sa ale stále porušuje, pričom sa z toho obe strany tradične obviňujú navzájom.

Rusko a Ukrajina si vymieňajú väzňov. Je medzi nimi aj Sencov
Oleh Sencov si v Rusku odpykával 20-ročný trest odňatia slobody za sprisahanie s cieľom spáchať teroristické činy. Čítať ďalej
30 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA