Karel Gott miloval Mrázika! Iváňušku kedysi spieval milenke v pyžame (VIDEO)
29 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Keď za Karlom Gottom prišiel Petr Novotný s nápadom, aby zaspieval v jeho Novotách ako Iváňuška z Mrázika, maestro si myslel, že sa zabávač zbláznil. "Aký Iváňuška? Aký Mrázik?" Pýtal sa spevák nechápavo. Píše o tom český bulvár Blesk.


Verte, neverte, o kultovej ruskej rozprávke z roku 1964, ktorá sa stala neodmysliteľnou súčasťou slovenských Vianoc, vraj nemal Karel ani len tušenie, a to až do roku 1998, kedy za ním prišiel práve Novotný. "To, že je takáto známa rozprávka? Nikdy som o nej nepočul!" Reagoval Novotnému odmietavo Gott.

Zabávač sa ale nedal. Priniesol mu Mrázika na videu a niekoľkokrát ho na Bertramke pustil. "Rozprávka sa mu začala páčiť a celkom ho nadchlo, že vo filme spieva Iváňušku jeho kamarát Josef Zíma, ktorého si moc vážil. Tušil som, že mám vyhrané ... " spomínal Novotný a mal vyhrané. Gott sa v jeho Novotách premenil na Iváňušku dokonca s radosťou a pieseň "Prašná cestička" si priamo zamiloval.

Dokonca si ju pospevoval aj keď chcel v pyžame prekvapiť svoju niekdajšiu priateľku Mariku Sorosovú. A bolo mu úplne jedno, že má práve na návšteve redaktorku Blesku. Zrazu sa bytovkou v Hostivaři, kde Marike zariadil byt, pred polnocou začalo rozliehať: "Pred naším, za naším ..."

A keď susedia zvedavo otvárali dvere, naskytol sa im nevídaný pohľad - Gott v pyžame, lakovkách a kabáte stúpal po schodoch a pospevoval si Iváňušku z Mrázika! A to ešte aj značne hlasno.

Keď sa Marika hnevala, povedal: "povedala si mi v telefóne, že tu redaktorke vyprážaš rezne a pučíš zemiaky s cibuľkou, a ja som na to dostal chuť!"
Pomohol Zíma

Karel, všeobecne absolútne neznalý rozprávok, sa s Marikou v televízii na Vianoce pozeral aj na Princeznú so zlatou hviezdou na čele, kde si kamarát Zíma zahral hlavnú úlohu kráľa. A Josef mu učaroval. "Dostal som zrazu chuť zahrať si v rozprávke," priznal vtedy Gott a prianie sa mu potom splnilo hneď niekoľkokrát.

A pretože z toho mal radosť, rozhodol sa, že za svoju inšpiráciu Josefovi Zimovi aj poďakuje. Venoval mu na svojom albume "Sentiment" aj jednu pesničku "Blues pre teba".