Ukradnutá Stalinova limuzína bola objavená len deň po lúpeži
28 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Luxusná silne obrnená limuzína, ktorou jazdil aj sám Josif Stalin, bola údajne nájdená v garáži v Moskve. Odhaduje sa, že obrnené vozidlo má hodnotu 2,8 milióna dolárov.


Ruské médiá boli včera otrasené veľkou krádežou, keď sa ukázalo, že ZIS-115 bola ukradnutá šesť člennou posádkou z garáže na severe ruského hlavného mesta. Vzácne vozidlo bolo ukradnuté pomocou odťahovacieho vozidla.

Ale zrejme nedošli moc ďaleko. Automobil bol v sobotu nájdený v inej garáži v hlavnom meste.



Zatiaľ nie je jasné, či zlodeji plánovali presunúť vozidlo, alebo či ho len jednoducho opustili, keď si uvedomili, že jazdu nezvládnu. Doposiaľ neboli zatknutí žiadni podozriví.

ZIS-115 je luxusná limuzína vyrábaná v rokoch 1949-55, pričom bolo vyrobených iba 56 kusov tohto typu. Auto bolo inšpirované limuzínou ZIS-110 a tvorcovia urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby boli obe tieto vozidlá nerozoznateľné.

Vozidlo sa vyznačuje veľmi ťažkým pancierovaním schopným odraziť guľku ráže FMJ zo vzdialenosti 25 metrov (vrátane zásahov do okien), ako aj výbuchu granátu.

V Moskve bola ukradnutá Stalinova limuzína, ktorá má hodnotu až 2,8 milióna dolárov
V Moskve bolo ukradnuté starožitné auto ZIS-115 - ťažko obrnená limuzína, ktorou jazdil aj sám Josif Stalin. Odhaduje sa, že chýbajúce vozidlo má hodnotu približne až 2,8 milióna dolárov. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár