Čína úspešne vypustila kozmickú raketu, experti ju podrobili porovnaniu
27 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Čína dnes úspešne vypustila kozmickú raketu Dlhý pochod 5 (Čchang-Čeng-5, CZ-5), ktorú odborníci kvôli nosnosti nákladu prirovnávajú k americkým nosičom Delta IV Heavy a Falcon 9 či k ruským raketám Proton-M. Štart bol naživo prenášaný prostredníctvom internetu. Agentúra DPA poznamenala, že udalosť bola očakávaná s napätím, pretože najsilnejšia čínska raketa otvára cestu k budúcim čínskym misiám na Mesiaci a Marse či k stavbe kozmickej stanice. Informujú eurozprávy.cz.


Dnešný štart CZ-5 bol v poradí tretí a uskutočnil sa z čínskeho kozmického strediska Wen-čchang v južnej ostrovnej provincii Chaj-nan. Jeho plánovanie sprevádzalo kvôli technickým úpravám niekoľko odkladov, pôvodne sa tento štart očakával tento rok v januári.

Na palube CZ-5 dnes bola telekomunikačná družica Š'-ťien 20, ktorá je určená pre geostacionárnu obežnú dráhu. To je orbita, na ktorej sa družica pozorovateľom zo Zeme javí ako nehybná.

Prvý let raketa absolvovala v novembri 2016 a vtedajšiemu štartu predchádzal niekoľkohodinový odklad kvôli technickým ťažkostiam. Problémy sa v novembri 2016 nevyhli ani samotnému letu, pretože nosič so satelitom sa dostal na inú obežnú dráhu, než bolo zamýšľané. Dráha ale bola dodatočne upravená a satelit vstúpil na požadovanú orbitu, takže misia bola vyhodnotená ako úspešná. Druhý let v júli 2017 kvôli poruche na motore skončil neúspechom.

Na nízku obežnú dráhu dokáže CZ-5 vyniesť 25 ton nákladu. Delta IV Heavy zvládne dopraviť na túto orbitu 29 ton a Proton-M 23 ton, podobne ako Falcon 9.

Ruská kozmická loď bude schopná cestovať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu až 3-krát rýchlejšie
Ruská vesmírna agentúra tvrdí, že vyvinula nový spôsob, ako umožniť kozmickej lodi Sojuz, aby bola schopná až trikrát rýchlejšie cestovať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), čím sa zníži spálenie paliva a taktiež dopad cesty na... Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Marek Molnár