Útok v Burkine Faso: Islamisti masakrovali civilistov, armáda musela nasadiť lietadlá
25 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Ozbrojení útočníci v utorok zavraždili v Burkine Faso 35 civilistov, väčšina z nich boli ženy, a sedem príslušníkov tamojších bezpečnostných zložiek. Dvadsať ľudí bolo zranených. Pri potláčaní útoku prišlo o život 80 "teroristov", informoval podľa agentúry AFP generálny štáb tejto západoafrickej krajiny.


Útočníci napadli zároveň vojenskú základňu aj civilistov. Útok bol podľa armády nebývalo silný, trval niekoľko hodín a nasadené pri ňom boli aj armádne lietadlá. Došlo k nemu blízko mesta Arbinda na severe krajiny. Úrady uviedli, že pri ňom zhabali sto motocyklov a veľké množstvo výzbroje a streliva.

Burkina Faso už cez štyri roky zápasí s rastúcimi násilnosťami prevažne na severe a východe svojho územia. Miestne úrady to väčšinou pripisujú ozbrojeným islamistickým skupinám, ktoré tam prenikajú zo susedného Mali. Niektoré sú napojené na teroristickú sieť al-Kájda, iné na organizáciu Islamský štát.

Od roku 2015 si aj čoraz častejšie a krvavejšie útoky islamistov vyžiadali v Burkine Faso podľa OSN viac ako 700 mŕtvych. Ďalších 500.000 ľudí kvôli nim muselo opustiť svoje domovy. Len za prvú polovicu tohto roka zažila krajina toľko extrémistických útokov ako za celý minulý rok.

Burkina Faso: Pri "veľkom teroristickom útoku" zahynulo vyše desať vojakov
Vyše desať vojakov zahynulo v pondelok pri "veľkom útoku teroristických ozbrojených skupín" v severnej časti vnútrozemského afrického štátu Burkina Faso. Informovala o tom tamojšia armáda a následne tlačová agentúra AFP. Ďalší vojaci sú nezvestní,... Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | TASR