USA používajú ISIS ako „strašiaka“ na zastrašovanie ostatných, zatiaľ čo ich tajne podporujú, prehlásil sýrsky minister zahraničia
25 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Američania tvrdia, že bojujú proti džihádistom v Sýrii, avšak v skutočnosti ich radi využívajú proti Sýrií a občas im dávajú aj pomocnú ruku, tvrdí sýrsky minister zahraničia Walid Muallem.


"Američania používajú ISIS ako strašiaka," uviedol minister Walid Muallem v rozhovore pre RT Arabic. „Zároveň ISIS kŕmia, povzbudzujú, chránia a pomáhajú im pri prechode z jednej oblasti do druhej,“ dodáva minister.

"Cieľom politiky USA je investovať do terorizmu," prehlásil Muallem.

Sýrska vláda už dlho obviňuje USA z podpory zahraničných islamistických bojovníkov, dokonca aj tých, ktorí sa pýšia spáchaním zverstiev v Sýrii. Aj napriek tomu, že Washington tvrdil, že jeho nezákonné rozmiestnenie vojakov v Sýrii bolo zamerané na zničenie IS.

Posledným verejným odôvodnením, ktoré prichádza z USA, je, že ropu v severovýchodnej Sýrii je potrebné „ochrániť“ od porazených džihádistov. Avšak v praxi USA popierajú medzinárodne uznávanú vládu Sýrie.

Muallem tiež vyhlásil, že Spojené štáty pokračujú vo svojich pokusoch zvrhnúť sýrsku vládu. Nové kolo amerických opatrení sa očakáva po schválení zákona o autorizácii národnej obrany (NDAA) začiatkom tohto mesiaca.

Časť NDAA nariaďuje potrestanie spoločností, ktoré by pomohli sýrskej vláde pri obnove infraštruktúry a energetiky.

Nová migračná kríza v Európe? Erdogan tvrdí, že Turecko nedokáže zvládnuť prílev migrantov zo Sýrie
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že jeho krajina je zle vybavená na zvládnutie sýrskych migrantov z Idlibu, a varoval, že Európa pocíti dopad migrantov, pokiaľ sa bombardovanie mesta Idlib nezastaví. Čítať ďalej
23 | 12 | 2019 | Marek Molnár