Rusko prvýkrát prekonalo všetkých konkurentov v oblasti pokročilých zbraní, tvrdí Putin
25 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Rusko míňa oveľa menej prostriedkov na obranu, avšak investuje ich efektívnejšie a zároveň vyvíja rad pokrokových zbraní, ktoré sa jeho súperi snažia skopírovať, uviedol ruský prezident Vladimir Putin.


Sovietsky zväz sa vždy snažil dobehnúť USA, či už ide o atómové bomby, strategické letectvo alebo prvé medzikontinentálne rakety, uviedol Putin v utorok na stretnutí ruskej rady ministrov obrany. Informuje o tom spravodajský portál Politico.

„Dnes máme v našej nedávnej histórii jedinečnú situáciu - snažia sa nás dohnať oni,“ dodal ruský prezident.

Prezident poznamenal, že „ani jedna krajina nevlastní nadzvukové zbrane, nehovoriac o nadzvukových zbraniach kontinentálneho dosahu“, ale ruská armáda je už vybavená vzduchovými raketami Kinzhal, zatiaľ čo sa v súčasnosti do výzbroje zavádza nadzvukový raketový systém Avangard.

Rusko je na šiestom mieste na svete z hľadiska hrubých vojenských výdavkov - za USA, Čínou, Saudskou Arábiou, Veľkou Britániou, Francúzskom a Japonskom - ale  pokiaľ ide o pokročilú technológiu, tak zostáva pred ostatnými“, uviedol ruský prezident.

MIMORIADNE: Vojenské lietadlo narazilo do neaktívnej sopky v Iráne
Vojenské lietadlo údajne narazilo do vyhasnutého vulkánu Kúh-e Sabalán v severozápadnom Iráne. Na záchranu boli nasadené vojenské helikoptéry, informuje o tom spravodajská agentúra IRNA. Čítať ďalej
25 | 12 | 2019 | Marek Molnár