Turecko je pripravené zvýšiť vojenskú podporu líbyjskej medzinárodne uznávanej vláde, prehlásil Erdogan
22 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Ankara sa „absolútne“ neobráti chrbtom k dvom bezpečnostným dohodám, ktoré podpísala s vládou v Líbyi, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a tiež sľúbil, že podporí líbyjskú medzinárodne uznávanú vládu (GNA).


Vyhlásenie prichádza v rozhodujúcom okamihu počas líbyjského konfliktu, keď generál Khalifa Haftar má konkurenčnú výhodu od Tobrukovej vlády v snahe zjednotiť moc. Severoafrický štát zostáva od povstania v roku 2011 a zásahu NATO rozdelený, čo viedlo k zvrhnutiu Muammara Kaddáfího a zničeniu krajiny, ktorá bola v minulosti bohatá.

V sobotu turecký parlament ratifikoval dohody o vojenskej spolupráci a námorných hraniciach, ktoré podpísali Ankara a Tripolis na konci novembra. Dohody umožňujú zdieľanie spravodajských informácií a zároveň umožňujú GNA požadovať od Turecka vozidlá a zbrane, ktoré sa majú použiť na obranu. Na žiadosť líbyjskej strany bolo dohodnuté aj spustenie „jednotky rýchlej reakcie“ .

Avšak podmienky tejto dohody sú v rozpore so zbrojným embargom, ktoré OSN uviedla na Líbyu pred ôsmimi rokmi.

Katolícki kňazi v Mexiku pohlavne zneužili najmenej 175 detí
Kňazi z rímskokatolíckého rádu Kristových legionárov pohlavne zneužili najmenej 175 detí. Vyplýva to zo správy, ktorú v sobotu zverejnil samotný ultrakonzervatívny rád. Čítať ďalej
22 | 12 | 2019 | Marek Molnár / TASR