Trump tvrdí, že pri obchodných rokovaniach s Čínou nastal „prelom“
22 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Peking a Washington, ktoré sa nachádzajú v "trpkom" obchodnom spore, naplnia obchodnú dohodu „veľmi skoro“, pričom Trump ďalej tvrdí, že v nedávnych rozhovoroch sa dosiahol "prelom".


Trump prednášal v sobotu na samite Turning Point USA Student Action na Floride, kde oznámil túto "veľkú novinku".

„Práve sme dosiahli prielom v obchodnej dohode a veľmi rýchlo ju podpíšeme,“ uviedol americký prezident bez toho, aby dodal ďalšie podrobnosti týkajúce sa podmienok dohody alebo časového rámca, v ktorom sa očakáva jej podpísanie.

Trump tiež uviedol, že v piatok hovoril so svojím čínskym kolegom Si Ťin-pchingom a poznamenal, že Peking už „nakúpil miliardy a miliardy poľnohospodárskych výrobkov“ od amerických farmárov.

Tlak na Čínu, aby zintenzívnila nákupy poľnohospodárskych výrobkov z USA, bola jednou z kľúčových požiadaviek trumpovej administratívy v rokovaniach, ktorá trvala takmer dva roky bez toho, aby priniesla "nejaké ovocie".

Steven Mnuchin, minister financií USA, už vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty a Čína podpíšu začiatkom budúceho mesiaca svoj tzv. „Obchodný pakt prvej fázy“, pričom dodal, že prvá fáza bola úplne dokončená a práve prešli na technické „prečisťovanie“.

Si Ťin-pching varuje Trumpa proti zasahovaniu USA do čínskych záležitostí
Čínsky prezident Si Ťin-pching varoval amerického prezidenta Donalda Trumpa proti zasahovaniu do čínskych vnútorných záležitostí a uviedol, že akcie Washingtonu poškodzujú „vzájomnú dôveru“ a spoluprácu. Čítať ďalej
21 | 12 | 2019 | Marek Molnár