Si Ťin-pching varuje Trumpa proti zasahovaniu USA do čínskych záležitostí
21 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Čínsky prezident Si Ťin-pching varoval amerického prezidenta Donalda Trumpa proti zasahovaniu do čínskych vnútorných záležitostí a uviedol, že akcie Washingtonu poškodzujú „vzájomnú dôveru“ a spoluprácu.


Prezidenti v piatok spolu viedli telefonické rozhovory, avšak obaja poskytli rozdielne správy o ich výsledkoch. Trump sa vo svojom príspevku na Twitteri pochválil tým, že mal „veľmi dobrú diskusiu“ s čínskym prezidentom o „obrovskej obchodnej dohode“.



Si Ťin-pching tradičnejšie zverejnil vyhlásenie prostredníctvom štátnej spravodajskej agentúry Xinhua. Jeho výpoveď sa však zamerala na menej príjemnú časť diskusie, v ktorej povedal Trumpovi o jeho obavách zo správania USA a ich opakovanom zasahovaní do vnútorných záležitostí Číny, ktoré Peking považuje za škodlivé.

"Slová a činy Washingtonu týkajúce sa Taiwanu, Hongkongu, Sin-ťiangu a Tibetu poškodzujú vzájomnú dôveru a dvojstrannú spoluprácu medzi USA a Čínou," povedal čínsky prezident Trumpovi.

Si Ťin-pching sa o postavení Číny vyjadril už včera na ceste do Makaa, keď uviedol: „Musím zdôrazniť, že zaoberanie sa záležitosťami Hongkongu a Makaa je výlučne vnútornými záležitosťami Číny a zahraničné sily by si mali držať odstup.“

Minulý mesiac USA prijali zákon, ktorý umožňuje sankcionovať úradníkov v Hongkongu a v Číne za zaobchádzanie s demonštrantmi. Peking to ale označil za pokus zasahovania do vnútorných záležitostí Hongkongu.

„Nedovolíme vonkajším silám zasahovať do Hongkongu a Makaa,“ prehlásil čínsky prezident
Čína pevne stojí proti zahraničným silám, ktoré chcú zasahovať do politiky jej regiónov, uviedol čínsky vodca Si Ťin-pching po tom, čo sa Washington otvorene postavil proti protivládnym demonštrantom v Hongkongu. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár