Nepokoje v Libanone tvrdo dopadajú na turistický sektor
21 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Bezprecedentná hospodárska kríza v Libanone si vyberá daň v sektore pohostinstva, ktorý je pilierom tamojšej ekonomiky. Stovky reštaurácií v posledných týždňoch zavreli, zatiaľ čo obsadenosť hotelov prudko klesla. Riaditeľ hotelovej federácie pre turizmus Pierre Achkar tvrdí, že viac ako 150.000 majiteľov hotelov, partnerov, zamestnancov a ich rodinných príslušníkov čelí v dôsledku súčasnej ekonomickej krízy okamžitej hrozbe. Informuje agentúra AP.


V posledných rokoch sa hovorilo o tom, že tento malý blízkovýchodný štát smeruje k bankrotu, podobne ako Grécko v roku 2009. Podnikatelia ale tvrdia, že ťaživú ekonomickú situáciu začali naozaj pociťovať až v polovici októbra, kedy začali protesty, ktoré viedli k uzatváraniu ciest a ku štrajkom, čo malo negatívny vplyv na podniky. "Cez noc nám obsadenosť (v októbri) spadla zo 100 percent na štyri percentá. November bol prvým mesiacom po začiatku nepokojov a my sme skončili s (obsadenosťou) desať percent," povedal agentúre AP regionálny zástupca riaditeľa hotelov Four Seasons Rami Sájis. Spúšťačom protestov bol pôvodne návrh daňovej reformy, hlavným dôvodom nespokojnosti demonštrantov je ale 30 rokovt rvajúca korupcia a zlé hospodárenie so štátnymi prostriedkami zo strany vládnucich politických elít.

Od roku 1997 udržiavala libanonská centrálna banka fixný výmenný kurz 1500 libier za americký dolár. Od prepuknutia protestov však dolár posilnil a strach z politickej nestability viedol k tomu, že si viac ľudí vybralo peniaze z bánk. To vyvolalo najhoršiu finančnú krízu od občianskej vojny v rokoch 1975-1990. Doláre do krajiny často prinášali bohatí investori, ktorí vďaka vysokým úrokom ukladali veľké čiastky. Dolármi sa tak v krajine platilo podobne ako libanonskými librami. "Máme tu veľa cudzincov a nemôžeme im platiť v amerických dolároch, takže tým veľa trpí. Zároveň sa znížilo prepitné," uviedol vedúci japonskej sushi reštaurácie Kampai Henri Farah. V uplynulých dvoch mesiacoch podnik prišiel o 50 percent tržieb. Terajšia situácia je úplne odlišná od rokov 2009-2011, kedy sektor pohostinstvá v Libanone zažíval boom a počet turistov rapídne rástol, uviedol prezident libanonského združenia majiteľov reštaurácií, kaviarní, nočných klubov a pekární Tony Rami.

K oslabeniu libanonskej ekonomiky odvtedy prispela tiež regionálna nestabilita spôsobená s vojnou v susednej Sýrii či napäté vzťahy so štátmi Perzského zálivu, ktoré opakovane zakázali svojim občanom do Libanonu jazdiť. V sektore pohostinstva bolo v septembri v Libanone zatvorené 130 podnikov, v októbri 135 a v novembri 200, uviedol Rami. December býva pre turistický sektor v Libanone priaznivý najmä kvôli sviatkom. Mnohí Libanončania žijúci v zahraničí, ktorí sa touto dobou často vracajú do vlasti, ale teraz kvôli nepokojom svoje plány menia. Hotelové siete pôsobiace v Libanone, ako napríklad Sheraton či Four Seasons, začali posielať časť svojich zamestnancov do iných hotelov v regióne, kde sú nižšie náklady.

Libanon už má dosť náletov izraelských dronov, prechádzajú do "novej fázy" v ich konflikte, prehlásil vodca Hizballáhu
Vodca Hizballáhu Hassan Nasrallah sľúbil, že prejde do „novej fázy“ v konfliktu s Izraelom. Trvá na tom, že Tel Aviv už nebude vchádzať do libanonského vzdušného priestoru. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Marek Molnár