Nemecko odmieta americké sankcie, ktoré sa týkajú plynovodu Nord Stream 2
21 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Berlín odmieta balík rozsiahlych amerických sankcií, ktorých cieľom je zastaviť výstavbu plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori. Nemecko označilo americké sankcie ako "zasahovanie do jeho vnútorných záležitostí".


"Nemecko s poľutovaním zaznamenalo, že sankcie iniciované Kongresom USA proti Nord Stream 2 a Turkstream nadobudli účinnosť po tom, čo ich podpísal prezident USA,“ prehlásila v sobotu vo svojom príspevku na Twitteri zástupkyňa hovorcu vlády Ulrike Demmerová.



"Federálna vláda takéto extrateritoriálne sankcie odmieta. Ovplyvňujú nemecké a európske spoločnosti a predstavujú zasahovanie do našich domácich záležitostí," dodala Demmerová.

Sankcie sú súčasťou návrhu zákona o výdavkoch na obranu do roku 2020, ktorý v piatok podpísal prezident Donald Trump. Sankcie zasahujú spoločnosti, ktoré prispievajú k výstavbe plynovodu Nord Stream 2 v hodnote 11 miliárd dolárov.

Berlín drží svoj postoj proti sankciám už dlhšiu dobu, pričom niektorí politici dokonca požadujú nepeňažnú reakciu a zákaz dovozu amerického skvapalneného zemného plynu do Nemecka.

Turecko sa zaviazalo k odvetným opatreniam, ak USA uložia sankcie na ruský plynovod
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odpovedal na americké hrozby, ktoré sa týkajú uvalenia sankcií na plynovod TurkStream, ktorý má od budúceho roka začať prenášať ruský plyn do Turecka a ďalej do južnej a juhovýchodnej Európy. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár