Dva orangutany Colu a Gianta naložili do lietadla smerujúceho do Jakarty. Vracajú sa do Indonézie
21 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Thajské úrady v rámci spoločných snáh krajín bojovať proti nezákonnému obchodu s divými zvieratami v piatok poslali naspäť do Indonézie dva orangutany. Informoval o tom thajský úrad pre národné parky a ochranu divých zvierat a rastlín.


Do Thajska Gianta prepašovali v roku 2014 zatiaľ čo Cola sa narodila v množiteľskom centre dvom nelegálne dovezeným orangutanom, ktorých tiež vrátili do Indonézie.

V predchádzajúcich transportoch už  do Indonézie vrátili 67 orangutanov a ďalšie by mali nasledovať v budúcom roku. Informuje úrad. Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) zakazuje medzinárodný obchod s orangutanmi.

Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) považuje orangutany za ohrozené živočíchy. Žijú len v lesoch Sumatry a Bornea, no ich habitat sa zmenšuje v dôsledku miestneho poľnohospodárstva.To ich zároveň robí zraniteľnými voči pytliactvu.

Lesné požiare v Indonézií spôsobili zatvorenie škôl! Ľudia cez deň radšej nevychádzajú z domu
Niekoľko tisíc škôl bolo uzavretých v indonézskej provincii Riau kvôli hustému dymu, ktorý sa v oblasti šíri z lesných požiarov. Viac ako 400 škôl zrušilo vyučovanie taktiež v susednej Malajzii. Do východomalajsijského štátu Sarawak poslali úrady... Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | Ján Prokop