Bolsonaro presvedčil Trumpa, aby zrušil clá na brazílsku oceľ a hliník
21 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vyhlásil, že presvedčil svojho amerického partnera, aby zrušil zavedenie nových ciel na oceľ a hliník, ktorými Trump hrozil, že ich uvalí začiatkom tohto mesiaca.


„Mal som s americkým prezidentom Donaldom Trumpom 15 minútový rozhovor. Pochopil som, čo chce a má v úmysle urobiť, tak som mu predniesol svoje argumenty,“ uviedol Bolsonaro v živom vysielaní na Facebooku po telefonickom rozhovore v piatok.

"Počúvol mojej argumenty a nakoniec sa rozhodol, že nezaťaží clami našu oceľ a hliník," dodal Bolsonaro.



Prezident Trump vo svojom príspevku na Twitteri prehlásil, že mal "skvelý telefonát s brazílskym prezidentom". Tiež uviedol, že obaja predstavitelia diskutovali o veľa témach a aj o obchode, pričom dodal, že vzťah medzi USA a Brazíliou nikdy nebol silnejší.

Začiatkom decembra Trump obvinil Brazíliu a Argentínu z „masívnej devalvácie ich mien“, ktoré podľa jeho slov poškodzujú americký poľnohospodársky sektor.

Si Ťin-pching varuje Trumpa proti zasahovaniu USA do čínskych záležitostí
Čínsky prezident Si Ťin-pching varoval amerického prezidenta Donalda Trumpa proti zasahovaniu do čínskych vnútorných záležitostí a uviedol, že akcie Washingtonu poškodzujú „vzájomnú dôveru“ a spoluprácu. Čítať ďalej
21 | 12 | 2019 | Marek Molnár