Miera nezamestnanosti na Slovensku v novembri mierne klesla na 4,92 %
20 | 12 | 2019 I TASR

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu novembra tohto roka oproti októbru klesla o 0,02 percentuálneho bodu na 4,92 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci nižšia o 0,17 percentuálneho bodu.


Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič. Úrady práce evidovali na konci novembra 135 507 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s októbrom ide o pokles o 685 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 4 020 osôb.

"Som veľmi rád, že v novembri si najviac znevýhodnené skupiny našli zamestnanie," povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Podľa neho sa to týka nezamestnaných do 29 rokov, dlhodobo nezamestnaných, aj nezamestnaných vo veku nad 50 rokov. Úlohou rezortu v najbližšom období je, aby sa miera nezamestnanosti aspoň udržala na súčasnej úrovni. "Ambícia je, aby sme rok končili pod 5 percent," povedal minister práce.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,01 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,03 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,26 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci novembra tohto roka 165 562 osôb. Medzimesačne to bol pokles o 740 osôb, v porovnaní s novembrom vlaňajška je to menej o 6 309 ľudí.