Glosa René Skalného: Cisárovnej nové šaty
27 | 10 | 2019 I René Skalný
Prezidentka Zuzana Čaputová sa tento týždeň zúčastnila intronizácie nového Japonského cisára. Ich výsosť bola nadšená! A ani japonský cisár sa nesťažoval.

Len tie slovenské médiá...  Opäť raz si všímajú tie nepodstatné veci. Prezidentka vraj mala prikrátke šaty, neformálne rozpustené vlasy, tvárila sa kyslo a ani tmavá farba róby „nejakej“ protokolistke nepasovala. To ako vážne? Budeme skutočne riešiť takéto povrchnosti?

Veď hlava štátu tu nie je na okrasu. Za prvé, naša prezidentka je zaneprázdnená riešením štátnických záležitostí (pozn. t.j. Pezinská skládka a iné).

Čaputová bola na akcii platenej oligarchami (Glosa)
Prezidentka Zuzana Čaputová prevzala záštitu a aj sa v piatok zúčastnila odovzdávania ocenení ESET Science Award. Túto akciu organizovala Nadácia ESET. Ide o prestížne ocenenie a v porote bol napríklad aj nositeľ Nobelovej ceny. Nemýľme sa, ide o... Čítať ďalej
19 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


A Viete, čo to je, celý piatok predtým robiť hostesku na firemnej akcii ESET-u? V tesných lodičkách vám opúchajú nohy, ešte aj vlasy musíte mať poslušne učesané v cope. A to len preto, že Váš sponzor si na poslednú chvíľu zmyslí nejakú „žúrku“. Odpustite teda, že na cisára Japonska nemala až toľko času.

A vôbec, to nikomu nenapadlo, že pani prezidentka svojím ležérne zanedbaným zovňajškom chcela svetu niečo povedať? Napokon, nebolo by to prvýkrát.

Za maďarským diktátorom Orbánom prišla Čaputová v husárskom dolománe, čím poukázala na tvrdú ruku jeho hrôzovlády. Do Poľska zavítala v bielych šatách, čo mohlo pripomínať bielu ružu, ktorá je symbolom odporu voči Kaczyńskému. Paríž slovenská prezidentka navštívila v (ako som sa neskôr kdesi dočítal) v "rafinovanom kostýmčeku", ktorým symbolicky vzdala hold Macronovi. Možno preto, že francúzsky prezident tou dobou s prinajmenšom rovnakou rafinovanosťou (a za pomoci pár gumenných projektilov) rozohnal sociálne protesty žltých viest.

Klaus tvrdo o Havlovi a pravdoláske: Patent na rozum a hanebný výprask pred rozdelením Československa
Niekdajší federálny minister financií, český premiér a prezident Václav Klaus, ktorý bol jedným z hlavných aktérov ponovembrového vývoja, v rozhovore pre Lidové noviny spomínal na Václava Havla. "Že je človekom z iného cesta, som vedel... Čítať ďalej
20 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič


Náš zdroj z prostredia prezidentského paláca tvrdí, že slovenská prezidentka sa po Japonsku chystá na aj na svoju prvú oficiálnu návštevu Číny. Témou rozhovorov má byť porušovanie ľudských práv v krajine ako aj utláčanie Nepálu.

Prezidentka má vraj k tejto príležitosti pripravený skutočne provokatívny, akoby povedala Erika Judínyová, outfit. Jej róba má byť tentoraz inšpirovaná vlajkou Čínskej ľudovej republiky. Z protestu nepoužije ani centimeter červeného súkna. Na zahalenie poslúži len päť vystrihnutých, žltých hviezd z čínskej vlajky.

Tajný zdroj vysvetľuje, že práve ich umiestnenie nebude náhodné. To, kde ich prezidentka bude mať, symbolicky predstavuje, kde presne má Slovensko nejakú spoluprácu s Čínou a východom vôbec.

Ale to nie je všetko. Uvedomelý volič si iste spomenie, že prezidentka Čaputová nedávno v Grasalkovičovom paláci zaviedla tzv. politiku „zero waste“, teda produkovania čo najmenšieho množstva odpadu.

V duchu tejto filozofie a inšpirovaná Grétkou Thunberg plánuje prezidentka Čaputová poňať ďalšiu návštevu Spojených štátov. Do krajiny slobody sa doplaví na bez-emisnej plťke a to úplne nahá.

Čítate správne. Jednak tým bude bojkotovať textilný priemysel, ktorý tak neúmerne zaťažuje prírodu, v druhom kroku ukážeme Washingtonu, ako odovzdane pristupujeme trans-atlantickej spolupráci.