Nórsko pozastavuje predaj zbraní Turecku
11 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Na protest proti vniknutiu tureckých síl do severnej Sýrie, Nórsko pozastavilo všetky nové dodávky vojenského arzenálu do Turecka, aj napriek skutočnosti, že je členom NATO. Toto je prvý krok svojho druhu od tejto aliančnej krajiny.


„Keďže situácia je nejasná a rýchlo sa mení, ministerstvo zahraničných vecí - ako preventívne opatrenie - zatiaľ nebude spracovávať nové žiadosti o vývozné licencie na vojenské a viacúčelové vojenské výrobky do Turecka,“ prehlásila ministerka zahraničných Ine Marie Eriksen Søreide. „Teraz preskúmame všetky platné licencie na vojenské a viacúčelové vojenské vývozné licencie v Turecku.“

Turecký veľvyslanec bol informovaný o rozhodnutí vo štvrtok.



Nie je jasné, aké dôsledky bude mať toto gesto pre Ankaru. Nórsko je väčšinou vývozcom streliva a jeho predaj do Turecka dosiahol podľa dostupných vládnych údajov v roku 2018 menej ako 6 miliónov dolárov.

Turecko vyslalo v stredu jednotky do Sýrie, pričom tento vpád Ankara nazvala operácia Mierová Jar. Tureckým hlavným cieľom je zabezpečiť bezpečnú zónu pozdĺž hranice a potlačiť kurdské milície, ktoré označujú za teroristov.

V reakcii na európske odsúdenie tohto kroku turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil „otvorením hraníc a vpustením 3,6 milióna migrantov“ do EÚ, ak EÚ bude označovať túto operáciu za inváziu.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/10/10/neil-clark-europa-by-nemala-podcenovat-vykon-americkeho-softveru/