Bratislavský kraj pripravuje svoju vlastnú smart stratégiu
16 | 09 | 2019 I SITA

Tému "smart cities" alebo "smart region" považuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK) za významnú. Kraj je v procese prípravy vlastnej stratégie inteligentného regiónu, pričom táto stratégia spočíva v riešeniach smerujúcich k "zefektívneniu procesov a zavádzaniu inteligentných opatrení v regióne," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa BSK Lucia Forman.


O tejto téme, ale aj o iných, sa BSK radí s poľským Mazovským vojvodstvom, s ktorým si navzájom vymieňajú skúsenosti a nápady. Varšava využíva napríklad platformu pre "open data" a iniciatívu mesta, pričom hlavným cieľom mesta je motivovať ľudí, aby si registrovali trvalé bydlisko na jeho území.

Bratislavský kraj spolupracuje s Mazovským vojvodstvom dlhé roky napriek veľkému rozdielu v počte obyvateľov v týchto regiónoch. Mazovské vojvodstvo má viac ako päť miliónov obyvateľov, kým BSK približne 600-tisíc.

"Boli sme veľmi prekvapení pomerne rýchlym mechanizmom zazmluvňovania projektov, ktorý v Mazovskom vojvodstve funguje a vyznačuje sa výrazne kratšími lehotami ako v prípade Slovenska," uviedla Lucia Forman s tým, že výzvy, ktorým oba tieto regióny čelia, sú podobné - investujú predovšetkým do podpory základnej infraštruktúry.

Spoluprácu je podľa slov Lucie Forman najviac cítiť na pôde Európskeho výboru regiónov, v ktorom pôsobí predseda BSK Juraj Droba aj mazovský maršálek Adam Struzik. "Kým predseda BSK pripravuje stanovisko na tému metropolitných regiónov EÚ a ich postavenia v budúcej kohéznej politike, Struzik sa venuje príprave regionálnych rozvojových stratégií a ich previazaniu na kohéznu politiku po roku 2020," uviedla Forman s tým, že obaja pracujú na témach, ktoré spolu úzko súvisia.

Ďalším príkladom spolupráve BSK a Mazovského vojvodstva je spoločný lobing za to, aby aj regióny, ktoré sú označené za viac rozvinuté, boli naďalej oprávnené čerpať zdroje z fondov EÚ aj po roku 2020.