Bacheletová poukázala na pretrvávajúce porušovanie práv vo Venezuele
10 | 09 | 2019 I TASR

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v pondelok povedala, že milióny obyvateľov Venezuely stále trpia v dôsledku porušovania práv vrátane možných mimosúdnych popráv vykonaných špeciálnymi policajnými jednotkami FAES, ktoré podporuje venezuelská vláda. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.


Bacheletová v pondelok na zasadaní Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve poskytla správu o situácii vo Venezuele. Písomná verzia správy bola zverejnená v júli.

Mimovládna organizácia Monitor de Víctimas podľa Bacheletovej oznámila, že príslušníci špeciálnych jednotiek v júli údajne len v hlavnom meste Caracas vykonali 57 mimosúdnych popráv. Vysoká komisárka vyzvala úrady, aby jednotku rozpustili.

Bacheletová takisto vyjadrila znepokojenie v súvislosti so sankciami USA, ktoré majú za cieľ vytvoriť tlak na venezuelského prezidenta Nicolása Madura a dosiahnuť jeho odstúpenie. Sankcie podľa nej spôsobujú hromadný odchod ľudí z krajiny, ktorá je otrasená hyperinfláciou a rúcajúcim sa hospodárstvom.

Madurova vláda sa k Bacheletovej správe bezprostredne nevyjadrila. Podľa Reuters však jej predchádzajúcu správu označila za selektívny a neúplný obraz, ktorý ignoruje oficiálne informácie a spolieha sa na zaujatých svedkov.

Marek Molnár: Čína investuje 280 miliárd dolárov do Iránu, vzniká ropné strategické partnerstvo
Koncom augusta iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Zarif navštívil svojho čínskeho partnera Wang Liho, aby predložil mapu s komplexnými cestami pre strategické partnerstvo medzi Čínou a Iránom, podpísanú v roku 2016. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Marek Molnár