Odmietli zradiť svoju krajinu a doplatili na to životom! Tajná operácia Diamant si vyžiadala veľa obetí
08 | 09 | 2019 I Tomáš Kubec

Na začiatku 60. rokov sa nad Izraelom objavila nové hrozba. Izraelský susedia, ktorí mu neboli práve priateľsky naklonení, začali dostávať zo Sovietskeho zväzu nové supermoderné stroje MiG-2. Ak by sa ocitli v rukách skúsených pilotov bolo tu nebezpečenstvo, že izraelská letecká moc bude zlomená a Izrael sa ocitne v existenčnom ohrození. Izrael musel odhaliť tajomstvo MiG-21. Mossad vyrazil do akcie a spustil operáciu Diamant!


Obratný stroj s rýchlosťou viac ako 2 Machy Tel Aviv desil. Prvý pokus o získanie MiGu vykonali Izraelčania v roku 1961 v Egypte. Pilotovi Aidu Hánová ponúkol izraelský agent Jean Leon Thomas 100 000 dolárov za to, že so svojím MiGom preletí do Izraela. Han na oko súhlasil, ale po stretnutí všetko ohlásil svojim veliteľom. Thomas a jeho päť pomocníkov bolo zatknutých a v roku 1962 popravených.

Ďaleko lepšia príležitosť sa naskytla v roku 1965. Skupina irackých dôstojníkov sa vtedy vydala na školenie do USA. V Iraku vtedy panoval chaos. V roku 1963 došlo k úspešnému puči proti Abdul Karim Kásima, ktorý nadviazal priateľské styky s Moskvou a dostával dodávky vojenskej techniky zo Sovietskeho zväzu. Po puči naopak nová vláda chcela obnoviť priateľstvo s Washingtonom. V rámci tejto politiky došlo k rozsiahlym čistkám, a z armády bola vyhodená väčšina dôstojníkov vycvičených v ZSSR.

Putin varoval Busha pred útokmi z 11. septembra už dva dni vopred! Tvrdí bývalý analytik CIA
Ruský prezident Vladimir Putin varoval svojho amerického kolegu Georgea W. Busha už dva dni pred útokmi z 11. septembra 2001. Oznámil mu, že USA hrozí teroristický útok z Afganistanu. Odhalil to bývalý analytik CIA. Čítať ďalej
06 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič


S výcvikom Iračanov v USA sa Izraelčanom naskytla príležitosť presvedčiť niektorého z pilotov ku zbehnutiu. Do USA bol vyslaný špeciálny tím, ktorý mal Iránčanov presvedčiť, aby zbehli. A to doslova! Jadrom tímu bola krásna agentka "Zainab," ktorá mala presvedčiť pilotov, aby zradili svoju vlasť s pomocou ženských síl. Vytipovaných bolo zopár pilotov. Poručík Hamid Dhahe ponuku odmietol. Od Mossadu dostal varovanie, aby celú vec neroztruboval a aby do troch dní opustil USA. To pilot nesplnil a bol zabitý pri "náhodnej" bitke v bare.

Po incidente bol zvyšok pilotov stiahnutý. Nasledoval ich však aj celý tím Mossadu. Ďalším na rade bol kapitán Saker Mahmoud Jusuf. Ten po ponuke, získať azyl pre milenca za zradu, okamžite odmietol a pohrozil vyzradením. Jeden z agentov ho na mieste zastrelil. Tretím mužom na zozname bol Mohammad Raglob. Ten nehovoril, že by nezradil vlasť, ale skôr to vyzeralo, že chce Izraelčanov vydierať. V marci 1966 mal pri dovolenke v Nemecku zvláštnu "nehodu." V hlbokom lese vypadol z vagónu vysoko-rýchlostnej dráhy.

Zdalo sa, že operácia skončí bez úspešne. Potom však prišiel typ z Teheránu. Miestny agent "Júsuf" hlásil, že by mohol mať vhodného kandidáta. Známy jeho priateľky bol iracký stíhací pilot. Ten bol znechutený situáciou v Iraku. Vzhľadom k tomu, že bol asýrčanský kresťan, a navyše podstúpil výcvik v Sovietskom zväze, na nejaký kariérny postup nemohol mať ani pomyslenie. Navyše ho znechucovalo, že musí so svojou stíhačkou útočiť na kurdské civilné ciele. Ten muž sa volal Munir Rufa.

Tank MBT-70: Oceľový zázrak USA a Nemecka doplatil na svoje vysoké náklady
Vojenský vývoj sa snažil dosiahnuť úspory a čo najlepších výsledkov, pomocou spolupráce krajín a firiem. O to sa v 60. rokoch pokúsili Spojené štáty a Spolková republika Nemecko, keď spojili sily vo vývoji tankov. Nový stroj mal priniesť nielen... Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec


Začalo rozsiahle oťukávanie cieľa opäť za účasti krásne ženy. Rufa sa pomaly nechal nahlodávať. Pri výlete do Paríža, kam ho jeho nová "láska" nalákala, mu bolo vyložené, ako sa veci majú. Bol mu ponúknutý 1 milión dolárov, izraelské občianstvo a stále pracovné miesto. Bol postavený pred jednoduchú ponuku-striebro alebo olovo! Predtým, než si vybral chcel však Rufa vedieť, čo by sa stalo s jeho rodinou. Keď mu Izraelčania sľúbili, že ich ochráni a odvezú do Izraela, Irčan nakoniec súhlasil.

Rufa poslal svoju manželku Betty aj s ich dvoma deťmi do Paríža. Hoci sľúbil, že žene celú situáciu vysvetlí, nestalo sa tak, a tá bola z celej situácie značne prekvapená. Ďalších príbuzných vrátane jeho rodičov, starých rodičov a ďalších príbuzných previedli do Iránu kurdskí povstalci. Odtiaľ boli prevezení do Izraela. Až keď bola rodina v bezpečí sa Rufa odvážil k akcii. Dňa 16. augusta 1966 bol Rufa na rutinnom výcvikovom cvičení, ktorý ho zaviedol až nad Jordánsko. Bol síce zameraný jordánskou protileteckou obranou, ale sýrska armáda ich ubezpečila, že o lete vie, a všetko je v poriadku.

Postrach Ruského letectva! USA odmietlo odkúpiť tieto stíhačky. Je možné, že by padli do rúk Japoncov?
Keď sa na začiatku 80. rokov sa začali vo väčšej miere objavovať sovietské stroje Mig-29 a Su-27, v radoch USAF zavládlo zdesenie. Oba stroje znamenali jasné narušenie americkej technickej prevahy. Pentagón vyhlásil v roku 1985 súťaž o bojové... Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec


Do Izraela to bol už kúsok. V jeho vzdušnom priestore už Rúfu čakali dve izraelské stíhačky Mirage III. Tie boli pripravené na boj, lebo sa mohlo všetko ukázať ako pasca na Izraelčanov. Všetko však prebehlo bez komplikácii a Rufa aj so svojím strojom pristál na izraelskej základni Hatzor. Prvý MiG-21 padol do rúk Izraelských expertov! V prvom rade bol celý stroj podrobne preskúmaný po technickej stránke. Potom nasledovali letecké testy. Pri tých bol stroj prefarbený výraznou červenou kamuflážou, aby nedošlo k zámene s nepriateľom, a viac než ironickým číselným označením - 007! Medzi tým bol intenzívne vypočúvaný aj Rufa. Izraelčania splnili svoje slovo a muž našiel pod novým menom aj s rodinou nový domov v Izraeli. Zomrel údajne v roku 1998.

Jeho MIG však mal bohatší osud. V roku 1967 prepukol na nebi Izraela ďalší konflikt a vďaka znalostiam o vlastnostiach stroja protivníka v ňom Izraelčania jasne dominovali. 7. apríla 1967 sa im podarilo zostreliť 6 arabských "jednadvacítek" bez vlastných strát. O Rúfov stroj prejavili záujem aj Američania, ktorým stroje rovnakého typu na Vietnamom v tejto dobe nepríjemne podkurovali.

V roku 1968 bol stroj prevezený do USA, kde sa podrobil intenzívnym testom a poslúžil pri vylepšovaní taktiky boja amerického letectva. Za odmenu Izraelčania dostali prístup k najmodernejším americkým stíhačkám F-4. Rúfov MiG-21, kvôli ktorého získaniu bolo preliate množstvo krvi, ale vďaka nemu bolo zabránené krviprelievaniu sa zachoval dodnes ako exponát leteckého múzea v Hatzerimu. Je to jedna z mála hmatateľných relikvií v tajnej vojne špiónov.